PALILI IM KOŽU I LOMILI KOSTI: U petak u Hagu izricanje presude Saljihu Mustafi zbog ratnih zločina nad Albancima 1999. godine

S. J. M.

07. 12. 2022. u 23:25

PRVOSTEPENA presuda Saljihu Mustafi zbog optužbi za ratne zločine nad albanskim civilima u aprilu 1999. godine biće izrečena u Specijalnom sudu Kosova u Hagu u petak 16. decembra.

ПАЛИЛИ ИМ КОЖУ И ЛОМИЛИ КОСТИ: У петак у Хагу изрицање пресуде Саљиху Мустафи због ратних злочина над Албанцима 1999. године

Mustafi produžen pritvor za još dva meseca / Foto printskrin

On se tereti za ratni zločin nad šest albanskih civila, koji su bili zatočeni u logoru u selu Zlaš, od kojih je jedan i ubijen. Svi su na tom izolovanom imanju danima prebijani i mučeni, a  Mustafa je odgovoran za te zločine i kao komandant logora i kao neposredni učesnik u zlostavljanjima. Tužilac je ranije u završnoj reči naveo da je to dokazano svedočenjima žrtava, drugih svedoka i dokumentacijom.

- Saljih Mustafa je to nasilje dozvolio, podržavao i lično u njemu učestvovao. Tukli su ih satima, palili im kožu svećama i vrelim gvožđem, izlagali ih elektrošokovima. Krici mučenih ljudi nisu drugima dozvoljavali da spavaju, jer su znali da to i njih čeka. Jedna žrtva je rekla: "Čekali smo smrt, da i nas ubiju". To mučenje je ostavilo trajne ožiljke i na psihu i na telo preživelih - kazao je u sudnici tružilac.

Telo ubijenog albanskog civila pronađeno je zakopano u plitak grob, bosih i polomljenih nogu. Bio je mučen dok više nije mogao da gleda, hoda i govori.

Tužilaštvo je tražilo da Mustafa bude osuđen na 10 godina zatvora za proizvoljno pritvaranje, 20 godina zatvora za okrutno postupanje, 25 godina zatvora zbog mučenja i 33 godine zatvora za ubistvo.

Mustafa se nalazi u pritvoru u Sheveningenu od 24. septembra 2020. godine, kada je uhapšen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)