„ĆOROVIĆ” NA RAVNE ČASTI: Prestižna nagrada Draganu Lakićeviću i Radomiru Uljareviću

D. Bt.

29. 08. 2024. u 05:00

UGLEDNA nagrada "Svetozar Ćorović" za najbolju proznu knjigu napisanu na srpskom jeziku, od septembra 2023. do avgusta 2024. godine, jednoglasnom odlukom žirija, ravnopravno je dodeljena dvojici književnika: Radomiru Uljareviću za knjigu "Međustanica" i Draganu Lakićeviću za knjigu "Ljubavni registar".

„ЋОРОВИЋ” НА РАВНЕ ЧАСТИ: Престижна награда Драгану Лакићевићу и Радомиру Уљаревићу

Foto Z. Jovanović/I. Marinković

Ovo je odlučio žiri u kome su bili dr Goran Maksimović (predsednik), mr Marko Paovica i dr Duško Pevulja. O Uljarevićevom delu, koje je nedavno dobilo i priznanje "Branko Ćopić", u obrazloženju se navodi:

- Radi se o specifičnoj proznoj knjizi zasnovanoj na žanrovskoj simbiozi kratkih priča, proznih skica, misli i zapisa, u kojima sagledava aktuelni život i najrazličitije pojave i situacije iz bliže i dalje prošlosti, kao posebnu vrstu međuprostora ili kako je to u samom naslovu naglašeno "međustanice".

Za zbirku priča Dragana Lakićevića navedeno je da obuhvata uspomene iz sveta detinjstva, školovanja i odrastanja, u posleratnim godinama socijalističkog bratstva i jedinstva:

- Takođe su tematizovana iskušenja studentskog života, ali još više i srednjih godina, stvarni ili izmišljeni ljubavni zapleti, minhauzenovska mašta ostavljenih ljubavnica ili ljubavnika, tragična stradanja pojedinaca u građanskim ratovima devedesetih godina - zaključuje žiri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Nećete verovati šta je Ju-Es open odlučio