DRAGO JOVANOVIĆ: Vreme provedeno sa dragim ljudima je neprocenjivo, a slobodno vreme je luksuz

Dušan Cakić

11. 07. 2023. u 09:15

DRAGO JOVANOVIĆ voditelj jutarnjeg programa "Uranak" na K1 televiziji i glavni i odgovorni urednik TV DR za "TV Novosti" otkriva svoja interesovanja i znanja o zdravlju i medicini, koje u svojim emisijama nesebično deli sa celom naciojom.

ДРАГО ЈОВАНОВИЋ: Време проведено са драгим људима је непроцењиво, а слободно време је луксуз

Foto: Miloš Nadaždin

Kako skoro dve decenije radi posao TV novinara i voditelja, Drago ističe da lako može da se upadne u kolotečinu i da dođe do zasićenja, kao i da poznaje sveobuhvatnu sliku zdravstvenog stanja građana Srbije, pa nas vešto uvodi i u teme koje su često i neprijatne. Pažljivo odabranim odevnimkombinacijama i odmerenim stavom pri svakom pojavljivanju  na malim ekranima, stekao je zvanje jednog od najstilizovanijih voditelja u našoj zemlji. Na početku razgovora Drago govori šta ga je, kako i kada odvelo u novinarske vode.

Foto: Miloš Nadaždin

 

- Još od srednjoškolskih dana bio sam zainteresovan za novinarstvo, isključivo informativno, ali i za medicinu. Bilo mi je teško da se odlučim. Sticajem okolnosti, te 1999. godine, kada smo bombardovani i kada je nastava prestala još u martu, nije bilo prijemnog za upis na fakultet. Na medicinu su primljeni samo vukovci, ja to nisam bio, tako da sam se opredelio za Fakultet političkih nauka (politikološki smer) - kaže Drago.

Foto: Miloš Nadaždin

*Šta vam posle dugogodišnjeg iskustva pred kamerama predstavlja profesionalni izazov?

- Skoro dve decenije radim ovaj posao. Vrlo lako može da se upadne u kolotečinu i da dođe do zasićenja. Meni je svaki dan i svaka emisija izazov, čak i jednu temu možete da obradite na mnogo različitih načina. Dakle, nije do posla, do nas je.

*Unosite li emocije u posao?

- Da, ali samo u smislu da zaista volim posao koji radim. U svakom drugom slučaju nema mesta emocijama. Temi i sagovorniku uvek prilazim temeljno i radoznalo.

*Koliko se rad na jutarnjem programu, iz vašeg ugla, razlikuje od tematskih emisija koje vodite?

- Razlikuje se najpre po tome što podrazumeva četiri sata živog programa, satkanog od različitih tema i gostiju. Nemate prava na grešku, ni na ponavljanje, ali, sa druge strane, ta vrsta adrenalina ne može ni sa čim da se uporedi. Radije uvek biram živi program.

*Koje teme su za vas kao novinara posebno intrigantne?

- Svaka tema se može obraditi iz više uglova, živimo u takvim vremenima gde se svi događaji odvijaju munjevitom brzinom. Ono što je bilo pre samo nekoliko dana, sutra će biti "bajato".

*Čime se, kao glavni i odgovorni urednik TV Dr, vodite u pripremi programa o zdravlju?

- Veliki izazov je bio stvarati kanal kao što je TV DR. Ispuniti 24 sata programom koji je u vezi sa zdravljem, nije bilo nimalo lako. Međutim, sa svojim saradnicima uspeo sam da dokažem da nije teško voditi računa o onome što nam je najvažnije, da je mera zaista ključ dobrog zdravlja, da ako jedanput godišnje servisiramo auto možemo to isto da uradimo i za sebe (preventivne preglede). Brojne savete naših najpriznatijih stručnjaka smo podelili sa gledaocima i verujte da nema dana da mi u prodavnici, na ulici neko ne kaže da je čuo nešto što je na kraju i primenio kako bi iskorenio loše navike.

*Šta će publika u narednoj sezoni gledati na ovoj televiziji, a šta tokom letnjih dana?

- Leto je vreme kada se osmišljava i kreira novi sadržaj. Od septembra će gledaoci uživati u novim emisijama, a do tada iz postojećeg sadržaja imaju još mnogo toga da čuju i vide.

*Važite za jednog od najstilizovanijih voditelja. Koliko pažnje posvećujete izgledu?

- Televizija je medij koji se gleda i jako je važno kakav utisak ostavljate. I nama voditeljima je bitno da se u studiju osećamo komotno, a to znači da ništa ne sme da vam odvlači pažnju od teme i sagovornika. Ne mogu da uđem u studio, a da se ne osećam dobro u garderobi koju nosim. Tako je i kada nisam ispred kamere.

Foto: Miloš Nadaždin

*Pridržavate li se saveta lekara koje često čujemo u vašim emisijama?

- Mnogo saveta sam usvojio i primenio, ali i ja sam živ čovek i umem sebi da dam oduška. Volim slatko i trudim se da ga smanjim na minimum. Barem četiri puta nedeljno treniram i barem se jedanput nedeljno viđam sa prijateljima, a to je sve važno za zdravlje. Izbalansirana ishrana, fizička aktivnost i vreme provedeno sa dragim ljudima i, naravno, ništa bez voljene osobe.

*Koje zdravstvene teme su još izazov za obrađivanje kod nas?

- Kod nas je poražavajuće što su neke zdravstvene teme i dalje tabu. Trudimo se da podignemo svest o važnosti prevencije kako bismo mnoge maligne bolesti otkrili na vreme, sprečili ih, i to je dobro. Ali istovremeno sramota nas je da kažemo da nam je dete dobilo vaške, da imamo epilepsiju ili, ne daj Bože, da odlazimo kod psihijatra.

*Čije kritike uvažavate, a od koga ste najviše naučili?

- Učio sam i dalje učim od svih ljudi sa kojima sarađujem. Učim i od svojih prijatelja. Imam dovoljno godina i iskustva, i profesionalnog i životnog, a pomalo i intuicije da prepoznam dobronamernost bez obzira da li je kritika ili savet.

*Trpi li vaš privatni život zbog mnogobrojnih obaveza na poslovnom planu?

- Ne trpi. Sve je u organizaciji i u postavljanju prioriteta. Dobro se snalazim.

*Kako provodite slobodno vreme?

- U današnje vreme to je luksuz i trudim se da bude kvalitetno. Sa dragim ljudima i u putovanjima. Još ako se pogodi da putujem sa dragim ljudima, to je onda zaista neprocenjivo.

*Verujete li da je strast prema putovanjima, na neki način, potreba da se pobegnete od realnosti?

- Ne bežim od realnosti, jer je volim i prihvatam i onda kada nije kako bih želeo. Od nje se ne može pobeći i ne treba, ono što je do mene trudim se da promenim na bolje, ono što ne mogu, prihvatim i nešto iz toga naučim.

BONUS VIDEO:

U MUZICI INTERPRETACIJA JE GLUMA | Sa zvezdama na ti | Br. 18 | Goca Tržan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti