SVE SE TRESLO OD ERSKOG ČETVERCA: Završeno snimanje dokumentarnog serijala "Srpsko kolo" u Užicu

D. D. S.

14. 07. 2022. u 12:13

U ritmu četvorca, užičke čarlame, rabadžijskog, kukunješa, prolomčice, erskog, povijorca upravo je završen deo snimanja nacionalnog projekta za dokumentarni film i serijal "Srpsko kolo" u Užicu. "Srpsko kolo" se, u režiji Željka Mirkovića, snimalo i igralo na više autentičnih lokacija u Užicu, uz mnoštvo izvođača.

СВЕ СЕ ТРЕСЛО ОД ЕРСКОГ ЧЕТВЕРЦА: Завршено снимање документарног серијала Српско коло у Ужицу

Foto: Željko Mirković

- Užičani su veoma ponosni na svoje istorijsko i kulturno nasleđe i na činjenicu da se srpsko kolo, među kojima je jedno od najpoznatijih Užičko, našlo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa od 2017. godine. U gradu na Đetinji držimo do očuvanja tradicije, jer je to način da se sačuva identitet našeg naroda koji se stvara i čuva vekovima. Cilj očuvanja folklora, autentičnih proizvoda užičkog kraja, kao i svega onoga što čini užički duh i erski humor, je da se ne zaboravi da su nam koreni dublji i dalji od momenta koji predstavlja naše prvo sećanje i saznanje. Čuvari tradicije, najvrednijeg što su nam preci ostavili, uvek su među najboljim promoterima naše kulturne baštine. Raduje nas što je užički kraj deo projekta "Srpsko kolo" i što imamo priliku da širu javnost upoznamo sa narodnim stvaralaštvom koje svaka nova generacija oplemenjuje čuvajući njegovu izvornu suštinu - kaže gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević.

Foto: Željko Mirković

Rukovodilac ansambla narodnih pesama i igara i pevačkih grupa UG "ERA" Vlastimir Veljović kaže da je posebnost igre na tom području da se igra na celom stopalu, sitnim koracima, vedro, uspravnog stasa, ponosito, tako da se dobija utisak da se igrač ljulja, cuca, trese, trupa, trupće, drma, "treperi od peta do perčina", igra da mu se svaki gram mesa trese. Kolena su, dodaje on, stalno savijena, kruta, kao prelomljena, ne savijaju se i ne ispravljaju tokom igranja. Kolena i sredina stopala su na istoj osi sve vreme.

Foto: Željko Mirković

-Tradicionalno pevanje u zapadnoj Srbiji egzistira pretežno u obliku dvoglasnog pevanja novijeg tipa, pevanje "na bas" i u manjoj meri dvoglasnog pevanja starijeg tipa pevanje "izvika", koje je zbog karakterističnog načina izvođenja 2012.godine upisano na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. U KUD-u Sevojno, pored toga što negujemo folklorno nasleđe našeg kraja, ali i svih ostalih krajeva Srbije, poklanjamo posebnu pažnju starijem obliku pevanja "izvika" kako bismo sačuvali stare usmene "zapise" i preneli ih na nove generacije - objašnjava Đorđe Delić, umetnički rukovodilac KUD "Sevojno".

Foto: Željko Mirković

"Srpsko kolo" se, inače, realizuje u saradnji sa Nacionalnim Ansamblom Kolo, Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim Ansamblom "Venac" sa Kosova i Metohije, Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije. Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu Vojvodine, Grad Niš, Grad Pirot, Grad Zaječar i Grad Užice, kao i Srpski kulturni centar "Opančić" u Vašingtonu.

Foto: Željko Mirković

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)