USPON I PAD SRPSKE ŠPIJUNKE: Stojiljkovićeva - Moja junakinja nije crno-bela, radila je dobre i loše stvari, i po sebe i po druge

A. Popadić

04. 11. 2022. u 13:45

FATALNA, ali i opasna Vera Pešić bila je, kako se pretpostavlja, četvorostruki špijun u predvečerje, a potom i za vreme Drugog svetskog rata.

УСПОН И ПАД СРПСКЕ ШПИЈУНКЕ: Стојиљковићева - Моја јунакиња није црно-бела, радила је добре и лоше ствари, и по себе и по друге

Foto N. Babić

O srpskoj Mata Hari ne zna se mnogo, ali i ono što se zna bilo je dovoljno da zainteresuje autorsku ekipu, predvođenu rediteljem Nedeljkom Kovačićem, da snimi debitantski film "Vera" koji će premijerno biti prikazan 9. novembra, a dan kasnije ući na redovan bioskopski repertoar.

- Vera Pešić je bila špijunka, i to je činjenica, ali dok smo proučavali dokumentaciju iz različitih arhiva shvatili smo da su istorijski podaci o njoj nedorečeni, kontroverzni, nejasni. Zbog toga nam je bilo lakše da načinimo odmak od faktografije i da romansiramo njenu priču - kazao je juče posle novinarske premijere filma "Vera" reditelj i koscenarista Nedeljko Kovačić.

Scenaristkinja Kristina Đuković kaže da su koristili dosijee o Veri iz različitih izvora i arhiva, ali da je to samo po sebi bilo nečije tuđe viđenje glavne junakinje. Jedini direktan izvor, po Kristininim rečima, bilo je nekoliko sačuvanih pisama koje je Vera pisala različitim ljudima.

Naslovnu ulogu odlično je odigrala glumica Jovana Stojiljković koja nije imala nimalo lak zadatak jer se njena junakinja nalazi u gotovo svakom kadru filma.

- Za mene je ovaj film važan i posmatram ga sa tri aspekta. Prvo, inspirisan je istinitom pričom koja će verujem zaintrigirati gledaoce, drugo, retki su primeri kod nas da snimamo filmove o ženama, a treće je sama Vera Pešić. Kroz rad na filmu ja sam je zavolela, osećala, kakva god ona bila. Mi je ne posmatramo crno-belo, da li je radila dobre ili loše stvari, jer je radila oboje, i po sebe i po druge. - smatra Jovana.

Vera Pešić je, po njenim rečima, iz Leskovca u Beograd došla sa romantičnom idejom da, kao na filmu, tu upozna čoveka svog života.

Foto N. Babić

- Desilo se da upozna Karla Krausa, koga igra Petar Zekavica, za koga nije znala da je nemački obaveštajac. Mislim da je taj odnos krenuo iz te njene romantične vizure i pretvorio se u njegovu manipulaciju - primećuje glumica i dodaje da je "dirljivo što je Vera mislila da su sve njene odluke u datom momentu bile ispravne".

Posle tog poznanstva, Verin kratki i tragičan život (streljana je zajedno sa majkom u maju 1944, u 25. godini) krenuo je u sasvim drugom pravcu. Kroz film, osim same Pešićeve, promiču i neke druge istorijske ličnosti, poput, četničkih vođa Koste Pećanca i Radoslava Đurića, komunističkog lidera Milivoja Perovića i mnogih drugih.

Foto N. Babić

- Život Vere Pešić bio je kao velika i snažna bujica, ona sama imala je ogromnu energiju, harizmu, intelektualnu i socijalnu snagu i nije je bilo moguće zaustaviti osim nasilno, s metkom. Da je živela u neko drugo vreme mogla je da postane svetska filmska zvezda - kazao je Aleksandar Srećković koji, kao major Slavko Radović, na filmu Veru uvodi u svet špijunaže.

Ostale uloge igraju Nikola Kojo, Viktor Savić, Tihomir Stanić, Anita Mančić, Džek Dimić, Vuk Kostić, Nebojša Dugalić, Miona Marković... dok je stručni konsultant na scenariju bio general Svetko Kovač.

 

SEDAMDESET DANA SNIMANjA

PRODUCENTKINjA Danka Milošević, po čijoj ideji je nastao ovaj film, kazala je da nije bilo problema tokom snimanja i da je sve predviđeno i realizovano:

- Organizaciono, najteže je bilo naći dobre lokacije koje će da adekvatno ilustruju to vreme. Sve ostalo je teklo po planu, uključujući i 70 dana snimanja, nije bilo ni najmanjeg kašnjenja.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)