SEĆANJE NA PREDIĆA: Naredne sedmice navršava se sedam decenija od smrti našeg velikog slikara

B. Grujić

05. 02. 2023. u 13:45

NAREDNE subote, 11. februara, navršava se 70 godina od smrti Uroša Predića, velikog slikara, rođenog 7. decembra 1857. u Orlovatu, koji je svoj život skončao 1953. godine u Beogradu.

СЕЋАЊЕ НА ПРЕДИЋА: Наредне седмице навршава се седам деценија од смрти нашег великог сликара

Kosovka devojka

Uroš Predić, uz Mihajla Pupina, jedan je od najznačajnijih ljudi u Banatu, umetnik koji je obeležio srpski realizam, a ponoseći se svojim poreklom i korenima, po sopstvenoj želji, sahranjen je u rodnom Orlovatu, nedaleko od Zrenjanina.

Godišnjica njegove smrti biće obeležena od 8. do 11. februara, kroz nekoliko manifestacija koje organizuju Grad Zrenjanin, zrenjaninski muzej, Pozorište "Toša Jovanović" i Mesna zajednica Orlovat.

Obeležavanje 70 godina od smrti jednog od najznačajnijih srpskih slikara počinje u sredu u 18 časova, u Pozorištu "Toša Jovanović", monodramom "Ja ću tebi ljuba biti", Muzejskog teatra Muzeja Krajine iz Negotina, po tekstu Sanje Radosavljević i u izvođenju glumice Ljiljane Jakšić. Ona u monodrami oživljava lik Marije Mice Mokranjac, bratanice Uroša Predića i supruge slavnog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, a kroz predstavu se prepliću i druge znamenite ličnosti epohe.

Foto Grad Zrenjanin

Crkvu u Orlovatu Predić lično oslikao

- Za četvrtak, 9. februar, u 12 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu planirana je promocija obnovljenog i redizajniranog izdanja publikacije "Dakle, vi ste taj Uroš Predić" - kažu u zrenjaninskom muzeju.

Napominju da se očekuje dolazak predstavnika Ministarstva kulture, Galerije Matice srpske, učenika Osnovne škole "Uroš Predić" iz Orlovata i Grada Zrenjanina, a u okviru promocije biće prikazan kratki film "Mladi slikar - velika dela", dečji crteži Uroša Predića, nastao u okviru projekta zrenjaninskog muzeja "Mali kustosi - velike priče".

Foto Vikipedija

Na dan slikareve smrti 11. februara, na groblju u rodnom selu, u 11 časova, biće položeni venci na njegov grob i služen pomen, a nakon toga prisutni će posetiti Hram Vavedenja Presvete Bogorodice, u centru sela, graditeljsko delo istaknutog arhitekte modernog pravca Dragiše Brašovana i spomenik kulture od velikog značaja. Hram je, već u poznim godinama, oslikao lično Uroš Predić. Posebno mesto na ikonostasu zauzima Sveta Petka, sa likom umetnikove majke, za koji je sam Predić rekao da je jedan od njegovih najuspelijih radova. Na istom ikonostasu ovekovečio je Uroš i oca i dedu, u likovima Svetog Nikole i Svetog Save.

MOKRANjAC

ZANIMLjIVO je da deo scenografije monodrame "Ja ću tebi ljuba biti" čini i reprodukcija portreta Stevana Stojanovića Mokranjca, koji je naslikao upravo Uroš Predić. Original se čuva u Mokranjčevoj kući u Negotinu.

 

SLIKAO OBIČNE LjUDE

UROŠ Predić je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj likovnoj umetnosti, prikazujući na platnu život običnih ljudi, svojih komšija seljaka, ali i stvarajući maestralne portrete poznatih ličnosti, srpskih vladara, vojskovođa, naučnika, umetnika, industrijalaca.

Foto EPS

IKONOSTASI

POSEBNO poglavlje u njegovom stvaralaštvu čini crkveno slikarstvo, a ikonostase je radio u hramovima, pa i kapelama, širom Vojvodine. Oni su i danas neprocenjivo blago i ukras epohe slavnog slikara, koji je voleo svoj Banat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!