TIŠINA, OD ZLATA DO LUDILA: Dela Milene Maksimović Kovačević i Simonide Radonjić u Sofiji

M. Kralj

15. 03. 2023. u 18:40

KOLIKO tišina može da bude glasna, duboka i višeznačna, istražile su u svojim delima beogradske umetnice Milena Maksimović Kovačević i Simonida Radonjić, koje su se, kao prvi autori iz Srbije, upravo predstavile u galeriji Grafikart u Sofiji.

ТИШИНА, ОД ЗЛАТА ДО ЛУДИЛА: Дела Милене Максимовић Ковачевић и Симониде Радоњић у Софији

Foto privatna arhiva

Najavljujući njihovu izložbu "Nemi razgovori", otvorenu na Međunarodni dan žena, iz galerije profilisane za savremenu grafiku poručuju da radovi naših umetnica na jedinstven način istražuju ljudsku prirodu, stavljajući "ženu" u centar:

- I jedna i druga traže skriveno u međuigri i povezanosti tela-duše, muško-ženskog, spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta, sebe i drugih... Sve to ostaje praznina koja ispunjava tišinu i tišinom, dajući hranu za razmišljanje, šta je pravi razlog da se povezanost prekine...

PROŽIMANjE DVE SCENE

BUGARSKU grafičku scenu poznajem odranije, sa međunarodnih izložbi, na kojima su bili prisutni i radovi njihovih umetnika. Mnoge kolege koje sam sada srela na otvaranju su izlagali i bivali nagrađivani na Majskoj izložbi i Izložbi male grafike u Grafičkom kolektivu, na Bijenalu grafike... Otvaranje naše izložbe u galeriji Grafik art je bilo izuzetno medijski ispraćeno, što me je priznajem, iznenadilo - zaključuje Milena Maksimović Kovačević, koja je dala intervjue za BNR (njihovu nacionalnu televiziju), časopise, dnevne novine...

Naše umetnice imaju samo reči hvale za profesionalnost i entuzijazam bugarskog galeriste Ljudmila Georgieva, i njegovog tima (povezao ih je Branko Nikolov, koji živi i radi između Niša i Sofije i godinama je spona srpskih i bugarskih grafičara), a o tome kako se "ukrstilo" njihovo osluškivanje unutrašnjih svetova Milena Maksimović Kovačević, kaže:

- Da krenemo od sličnosti, koje su evidentne, počevši od senzibiliteta u crtežu i tehnici, do bavljenja figuracijom kroz lična preispitivanja. Postoji i generacijska, profesionalna i lična povezanost među nama. Kod obe je prisutana dualnost, na više nivoa. Razlika je u tome što se ona usredsređuje na tišinu, a ja na komunikaciju, interakciju između dva bića, ne obavezno muškaraca i žene, pa smo tako zajednički imenitelj našle u nazivu "Nemi razgovori". Naslov njenog ciklusa je "Tišina je zlatna", a mog Folie a deux ("Ludilo u dvoje").

Njihove sličnosti i razlike zapažaju se i u katalogu, koja prati ovu postavku: "Za obe umetnice, tajne ljudske prirode su izuzetno važne, ali njihova traganja idu u dva različita pravca. Milena Maksimović bavi se ljudskom dualnošću, načinom na koji ljudi komuniciraju jedni sa drugima i šta ostaje skriveno među njima. Simonida se okreće tišini koju tvrdoglavo izbegavamo u ovom svetu punom nepotrebne buke. I upravo kolizija između tih dualiteta čini "Neme razgovore".

Postavka u Bugarskoj, ove dve na našoj sceni ugledne i nagrađivane grafičarke, trajaće do 6. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)