SVAKI DAN JE MIKIN DAN: Uručenjem nagrade pesniku Blagoju Bakoviću u Novom Sadu počeli su „Antićevi dani“ (FOTO)

J. SIMIĆ

14. 03. 2023. u 21:17

SVEČANIM uručenjem pesničke nagrade „Miroslav Antić“ ovogodišnjem laureatu pesniku Blagoju Bakoviću, u Gradskoj kući u Novom Sadu, počeli su 16. Antićevi dani koji će trajati do 20.marta.

СВАКИ ДАН ЈЕ МИКИН ДАН: Уручењем награде песнику Благоју Баковићу у Новом Саду почели су „Антићеви дани“ (ФОТО)

KCNS

Otvarajući manifestaciju, Dalibor Rožić ‒ član Gradskog veća zadužen za kulturu, koji je sve prisutne pozdravio u ime gradonačelnika Milana Đurića i u vlastito ime.

  - Grad Novi Sad godinama unazad svesredno podržava manifestaciju „Antićevi dani". Mikino ime svaki put izgovaramo s velikim poštovanjem, ali i toplinom, no, čini se, ponajviše sa velikom zahvalnošću, jer je Miroslav Antić najveći deo svog života utkao u naš grad. Hvala mu na svemu što nam je ostavio u amanet – istakao je Rožić, čestitajući ovogodišnjem laureatu i organizatorima „Antićevih dana“ - Kulturnom centru Novog Sada i samom gradu koji ovu manifestaciju svesrdno podržava.

  U ime Kulturnog centra Novog Sada direktor Bojan Panaotović istakao je značaj konkursa za dodelu Godišnje nagrade „Miroslav Antić" koji je ove godine po prvi put javno raspisan. Panaotović je naglasio da tome u prilog najbolje govori činjenica da su se na konkurs javilo čak 104 pesnika.

  - Posebna je čast za KCNS što je ovogodišnja nagrada pripala pesniku takvih dometa kao što je Blagoje Baković. Ova nagrada je svakako povod za radost, ali sadašnji trenutak moramo sagledati i u svetlu događaja koji opsedaju državu i mesto rođenja ovogodišnjeg laureata. Crna Gora još uvek čeka sunce slobode i demokratije u ovom veku, te Blagoju Bakoviću želim da ove godine dan svog rođenja proslavi radujući se suncu slobode koje će obasjati našu bratsku Crnu Goru – naglasio  je Panaotović.

Pomoćnik direktora KCNS Sunčica Marković podsetila je da ova ustanova kulture od 2007. godine organizuje program „Antićevih dana" te da se do danas manifestacija  razvijala i napredovala, prateći sve sfere delatnosti slavnog pesnika. Svake godine je lajtmotiv manifestacije neki od Antićevih stihova, neka upečatljiva misao ili pesma.

- Ove godine je to poetska zbirka „Garavi sokak", koja nam je u prošloj godini, kad je Novi Sad bio Evropska prestonica kulture, poslužio kao osnova za Programski luk „Druga Evropa", te je kreiran program koji se bavio romskom kulturom i umetnošću promatranom kroz poetiku Miroslava Antića. Iz tog programa je nastao dokumentarni film „Bluz garavih sokaka" koji će premijerno biti prikazan u petak, 17. marta, u Kulturnoj stanici „Barka" – rekla je Marković.

Predsednik stručnog žirija Miroslav Aleksić uputio je prisutne u sam tok konkursa, naglasivši da je velika radost što je pesnička nagrada koji nosti Antićevo ime privukla toliku pažnju.Žiri koji je radio u sastavu: Miroslav Aleksić – predsednik i članice Sunčica Radulović Torbica i Mirjana Gardinovački, sačinio je uži izbor u koji je ušlo sedam autora: Blagoje Baković, Branislav Živanović, Enes Halilović, Snežana Nikolić, Nebojša Lapčević, Milica Špadijer i Miodrag Raičević. Većinskom glasova nagrada je pripala pesniku Blagoju Bakoviću za zbirku „Nije to moja voda" u izdanju Srpske književne zadruge – saopštio je Aleksić.

Na kraju svečanosti laureat Baković u besedi zahvalnici kazao je da su svi dani u godini Mikini dani.

- Zahvaljujem se Gradu Novom Sadu, Kulturnom centru Novog Sada, žiriju ovako ugledne nagrade, svom izdavaču i pokroviteljima knjige. Moram da se zahvalim i velikom Miki Antiću koji me je jednom davno prepoznao i pozvao među pesnike, i sada, sa nebeske katedre, prepoznao i nagradio svojim besmrtnim imenom – istakao je Baković.

   Svečanom otvaranju prisustvovalo je sveštenstvo Eparhije bačke Srpske pravoslavne crkve,predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, konzul Crne Gore Nevenka Ćirović i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović.

  U muzičkom delu programa učestvovala je grupa Kal koja je za ovu priliku odabrala nekoliko pesama – romskih i vojvođanskih, baš kako je Mika voleo, a izvedena je i Antićeva omiljena romska pesma „Čororo".

    Zvaničnom otvaranju „Antićevih dana“prethodilo je polaganje venaca na pesnikov grob i poseta spomeniku u Dunavskom parku  delegacije Grada Novog Sada koju su činili Dalibor Rožić ‒ član Gradskog veća za kulturu, Đula Kiš ‒ predsednik Saveta za kulturu, Sunčica Marković ‒ pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada, Jelena Marinković Radomirović ‒ predsednica Skupštine Grada Novog Sada i članovi Odbora „Antićevih dana" Marijana Jelisavčić i Đeze Bordaš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove