U VRŠCU OTKRIVEN SPOMENIK NIKITI TOLSTOJU: Kip težak četiri tone otkrio ambasador Rusije

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

16. 04. 2023. u 17:07

NA stogodišnjicu rođenja Nikite Tolstoja, u Vršcu je svečano otkriven spomenik ovom slavnom ruskom akademiku i praunuku čuvenog pisca Lava Tolstoja, koji je 1923. godine rođen upravo u tom južnobanatskom gradu.

У ВРШЦУ ОТКРИВЕН СПОМЕНИК НИКИТИ ТОЛСТОЈУ: Кип тежак четири тоне открио амбасадор Русије

Foto: J.J.Baljak

Spomenik težak oko četiri tone, koji je na inicijativu savetnika predsednika Rusije za kulturu Vladimira Tolstoja izradio ugledni ruski vajar Ajdin Zejnalov, postavljen je u Ruskom parku, u kom se nalaze spomenici još sedmorice znamenitih Vrščana.

Svečanosti je prisustvovao ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko i brojna delegacija iz Rusije, koju su činile i Nikita supruga Svetlana, ćerke i unučad. Takođe, bili su prisutni i inicijator i autor spomenika.

Foto: Grad Vršac

 

Obraćajući se stotinama okupljenih Vrščana, Vladimir Tolstoj je ponosno rekao da treba samo da se zamisli da je pre jednog veka vršačkim ulicama trčkarao jedan mali Rus, koji je kasnije postao čuveni naučnik, koji je dao veliki doprinos razvoju slavistike.

Ambasador Bocan-Harčenko podsetio je da je Nikita Tolstoj uvek govorio da je Srbija njegova domovina, a Rusija otadžbina. Stoga je i izložba, koja je priređena u Gradskom muzeju u Vršcu, nazvana upravo tako.

Na izložbi su izložene stvari iz lične zaostavštine Nikite Tolstoja, kao i arhivskih dokumenata i fotografija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAOS U RIMU! Novak Đoković gleda i ne veruje šta se dešava