PUTEVIMA SVETOG SAVE U RUSIJU: Na Savindan sećanje na najranije srpsko - ruske duhovne i istorijske veze

V.V.S.

23. 01. 2024. u 14:05

POVODOM obeležavanja Savindana, Savez za srpsko-ruski društveni dijalog "Kos" i Ruski dom organizuju predavanje "Putevima Svetog save u Rusiju": u petak 26. januara, u Galeriji Ruskog doma.

ПУТЕВИМА СВЕТОГ САВЕ У РУСИЈУ: На Савиндан сећање на најраније српско - руске духовне и историјске везе

foto Promo

Predavanje je posvećeno temi najranijih srpsko-ruskih kulturoloških, istorijskih i duhovnih veza koje sežu u doba Svetog Save. Predavač je Ksenija Radojčić, profesor ruskog jezika.

U centru pažnje biće Nomokanon ili Krmčija Svetoga Save, čije se Moskovsko sinodalno izdanje iz 1787. godine čuva u bibliotečkom fondu Ruskog doma, a u kome se na poseban način prepliće nekoliko linija srpsko-ruskih veza. Događaj će povesti slušaoce ne samo kroz istorijski i duhovni značaj lika Svetog Save, već i prikazati kako je on delovao na ostali slovenski svet, pre svega na Rusiju.

Tokom programa nastupiće Hor Osme beogradske gimnazije, KUD "Radinac", trio "Večnost", Janja Bojović i Sofija Kulišova koje će čitati izabrane stihove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima