RADOVI RIČARDA DIKONA NA DONJEM KALEMEGDANU: Izložba čuvenog britanskog vajara u galeriji DOTS

M.A.K.

04. 09. 2024. u 18:59

POSLE slavne njujorške umetnice Kiki Smit, kojom je svečano otvorena Galeriji DOTS, ovaj izložbeni prostor na Donjem Kalemegdanu, ove jeseni ugostiće izložbu još jedne zvezde internacionalne scene- londonskog vajara Ričarda Dikona.

РАДОВИ РИЧАРДА ДИКОНА НА ДОЊЕМ КАЛЕМЕГДАНУ: Изложба чувеног британског вајара у галерији ДОТС

Foto Ken Adlard

Samostalna postavka "U potrazi za nečim" jednog od najistaknutijih vajara današnjice, biće otvorena 19. septembra u 19 časova. Izložbu, čiji su kustosi Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, činiće radovi iz pet njegovih ciklusa, koje je stvao u prethodnih nekoliko godina, a do sada nisu izlagani.

Nastajali su u pandemijskim uslovima, tokom kojih se ovaj višestruko nagrađivani autor, vraćao sopstvenim resursima. Pred beogradskom publikom će tako biti medijski raznovrsni radovi, a među kojima su i dela od otisaka na poliesteru, monumentalne skulpture u drvetu , keramički radovi, kompozicije proistekle iz eksperimenata tokom sečenja drveta...Jedan ciklus skulptura valovitih površina reflektuje umetnikovo razmišljanje u izolaciji na temu otisaka ljudskog stopala.

Foto Ken Adlard

Hod, br 7

- U toku višedecenijske karijere, Dikon se izdvojio po svom prepoznatljivom skulptorskom pristupu, konstantno se poigravajući upotrebom različitih materijala poput laminiranog drveta, polikarbonata, tkanina i gline, zatim kombinovanjem organskih formi i tehničkih elemenata, kao i uspostavljanjem jednog promišljenog odnosa prema jeziku kao strukturi u kojoj traga, ali i gradi značenja svojih apstraktnih dela - piše u najavi galerije "Dots". - Jednom stilskom oznakom ili temom nemoguće je obuhvatiti Dikonov stvaralački opus koji karakteriše fluidnost u pristupu, oblikovanu odabirom samog materijala na početku stvaralačkog procesa. Smelost u umetničkom eksperimentu i osoben crtež prepoznaju se kao jedina konstanta u umetnikovom radu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE BIO SUPRUG RADE ĐURIČIN? O njemu je pričao ceo svet, a nedavno napravio film tajnom naučnom projektu koji je vodio