MINISTARKA NAUKE NA FORUMU: Naučnici u instititutima vrhunski, ali organizacija nije dobra

Lj.B.

05. 07. 2023. u 20:52

MINISTARSTVO nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u saradnji sa Jedinicom za upravljanje projektom organizovalo je Forum instituta u transformaciji u studentskom odmaralištu "Radojka Lakić" na Avali.

МИНИСТАРКА НАУКЕ НА ФОРУМУ: Научници у инстититутима врхунски, али организација није добра

Foto Tanjug

Forum je imao za cilj da pruži podršku procesu institucionalne transformacije naučno-istraživačkih organizacija u okviru projekta SAIGE koji podržava reformu naučno-istraživačkih organizacija kroz dizajn i implementaciju planova institucionalne transformacije, pružajući podsticaje, finansijsku i tehničku podršku za prevazilaženje predviđenih koraka u institucionalnim reformama. Dosad je 18 instituta potpisalo Memorandume o razumevanju i Sporazume o finansijskoj podršci u procesu institucionalne transformacije.

Na otvaranju Foruma, ministarka dr Jelena Begović rekla je da vidi veliki potencijal instituta, naglašavajući da prostora za napredak ima u okvirima organizacije i egzekucije.

- Instituti su fantastični i imaju veliki potencijal. Eksperti iz različitih oblasti koji sarađuju sa institutima su saglasni da imamo sjajne ljude, odlično znanje i materijal, ali nam organizacija i egzekucija nisu najjača strana. Upravo tome služi SAIGE, da postanemo efikasniji i bolji uz istu količinu rada. Znanja i ekspertize nam ne manjka - navela je dr Begović, pozvavši okupljene da razmenjuju informacije i iskustva, kao i da intenziviraju saradnju.

Instituti koji su pokazali interesovanje za ovaj proces prolaze kroz nezavisnu međunarodnu ekspertsku procenu i na osnovu rezultata ove procene dobijaju detaljne planove transformacije sa konkretnim očekivanim rezultatima. Uz podršku Ministarstva, instituti se usavršavaju u oblasti upravljanja, institucionalnih politika i procesa, istovremeno gradeći sopstvene kapacitete i povezujući se sa domaćim, regionalnim i svetskim mrežama i vodećim akterima u oblasti razvoja i inovacija.

Na Forumu su učestvovali predstavnici 18 instituta: Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerziteta u Beogradu, Institut za fiziku, Univerziteta u Beogradu, Institut za primenu nuklearne energije INEP, Univerziteta u Beogradu, Elektrotehnički institut Nikola Tesla, Univerziteta u Beogradu, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, Institut za međunarodnu politiku i privredu, Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Naučni institut za prehrambene tehnologije, Univerzitet u Novom Sadu, Institut društvenih nauka, Beograd, Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad“, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Univerzitet u Beogradu, Institut za medicinska istraživanja, Univerzitet u Beogradu, Institut za multidisciplinarna istraživanja, Univerzitet u Beogradu, Arheološki institut, Beograd, Istraživačko-razvojni, institut za veštačku inteligenciju Srbije, Novi Sad, Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, Beograd, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Univerzitet u Beogradu i Institut ekonomskih nauka, Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)