UNAPREĐUJU POSLOVANJE: Preduzetnice iz Kragujevca se okreću zelenoj ekonomiji i održivom razvoju

V. Hadžić

05. 10. 2024. u 14:41

„Zelena tranzicija ženskih biznisa“ okupila je na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu žene preduzetnice koje žele da unaprede svoje poslovanje i usmere ga ka održivom razvoju.

УНАПРЕЂУЈУ ПОСЛОВАЊЕ: Предузетнице из Крагујевца се окрећу зеленој економији и одрживом развоју

Foto : GK

Održana je pod pokroviteljstvom UN Women Srbija i Francuske razvojne agencije, a uz podršku Ekonomskog fakulteta i Centra za zelenu ekonomiju Univerziteta u Kragujevcu.

U Kragujevcu u ovom trenutku posluje 9.028 preduzetnika, od čega su je 3.105 žena, što je iznad republičkog proseka, a 234 preduzetnice su odlučile da se bave zelenom ekonomijom i održivim razvojem.

- Zelena tranzicija je ključni korak ka održivom razvoju, nepoznanica našim kompanijama  koje su i budući izvoznici svojih proizvoda na prostoru EU. Oni treba da se upoznaju sa Evropskim zelenim planom, sa značajem cirkularne ekonomije, zelenog preduzetništva, karbonskog otiska i ESG izveštavanja – rekla je Milena Jakšić, dekanka Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

Nevena Mačeta, projektna koordinatorka UN Women Srbija istakla je da su uz podršku Francuske agencije za međunarodni razvoj, pokrenuli projekat „Rodno promišljena ulaganja“ sa namerom da podstaknu diskusije,između ostalog i o tome koliko će prelazak na zelenu ekonomiju, u odnosu na klimatske promene, uticati na biznise, kako će ih menjati i gde su nove mogućnosti i šanse za razvoj.

- Neke od tih mogućnosti su uvođenje ekoloških pakovanja ili prelazak na nabavku ekoloških sirovina- navela je primere Mačeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?