PROVELA U AMERICI 20 GODINA: DŽinovska panda Ja Ja vraćena u Kinu (FOTO)

Novosti online

27. 04. 2023. u 23:55

DžINOVSKA kineska panda Ja Ja vraćena je u Kinu nakon 20 godina provedenih u zoološkom vrtu u Sjedinjenim Američkim Državama.

ПРОВЕЛА У АМЕРИЦИ 20 ГОДИНА: Џиновска панда Ја Ја враћена у Кину (ФОТО)

FOTO: AP/Tanjug

Panda, stara 22 godine, stigla je na aerodrom Pudong u Šangaju nakon 16-časovnog leta teretnim avionom. Ona će biti u karantinu, pre nego što bude transportovana u zoološki vrt u Pekingu, prenosi Kjodo.

Na mnogim slikama i video-snimcima, koji su postali viralni, korisnici društvenih mreža uočili su da je Ja Ja smršala, kao i da joj se promenilo stanje kože, što je dovelo do spekulacija o mogućem zlostavljanju u američkim zoološkom vrtu, navodi agencija.

FOTO: AP/Tanjug

U februaru ove godine, 24-godišnji mužjak Le Le, koji je živeo sa Ja Ja u Memfisu, iznenada je preminuo od srčane bolesti uoči planiranog povratka u Kinu.

Njegovi ostaci prevezeni su nazad u Kinu, zajedno sa Ja Ja. Iz zoološkog vrta u Memfisu ranije su negirali sve navode o zlostavljanju, a juče su naveli da će Ja Ja nedostajati njihovom osoblju i lokalnoj zajednici.

- Želimo joj svu sreću u njenom novom domu - dodaje se u saopštenju.

Pande Ja Ja i Le Le su 2003. pozajmljene zoološkom vrtu u Memfisu na period od 10 godina u okviru zajedničkog projekta tog zoološkog vrta i Kineske asocijacije zooloških vrtova, nakon čega je ugovor 2013. produžen na još 10 godina.

FOTO: AP/Tanjug

Ja Ja je rođena 3. avgusta 2000. u Pekingu, a Le Le 18. jula 1998, navodi AP. Očekivani životni vek džinovske pande u divljini je oko 15 godina, ali u zoološkom vrtu mogu da žive i do 38, dodaje agencija.

BONUS VIDEO: PRELEPA SLIKA IZ KAZAHSTANA: Na stotine flamingosa "obojili" jezero Karakol u ružicasto

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo