JEDINA DRŽAVA KOJA JE DOBILA IME PO ŽENI: Snažne vojske oko nje ratovale više od 10 puta, a poznata je i po Nobelovcima (VIDEO)

Novosti online

20. 04. 2024. u 08:43

DRŽAVA u Karipskom moru jedina je na svetu koja je dobila ime po jednoj ženi.

ЈЕДИНА ДРЖАВА КОЈА ЈЕ ДОБИЛА ИМЕ ПО ЖЕНИ: Снажне војске око ње ратовале више од 10 пута, а позната је и по Нобеловцима (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Jutjub/Wout of the World

Skoro svaka zemlja na svetu ime je dobila po jednoj od ovih stvari: plemenu, karakteristikama zemlje, geografskom položaju zemlje, važnoj ličnosti. Ujedinjene nacije priznaju 193 suverene države, a samo jedna od njih, Sveta Lucija, nosi ime po ženi.

Sveta Lucija je deo Malih Antila. To je ostrvska država u istočnom delu Karipskog mora i jedna je od najmanjih na svetu, sa ukupnom površinom od 617 kvadratnih kilometara. Prema poslednjim izveštajima, ima nešto više od 170.000 stanovnika. Glavni grad je Kastriz u kom živi oko 35 posto od ukupnog broja stanovnika.

Istorija ostrva

Tačan datum otkrića Svete Lucije nije poznat, ali se smatra da je to bilo oko 1500. Francuzi su bili prvi Evropljani koji su se naselili na ostrvu i potpisali su ugovor sa starosedeocima 1660. Veruje se da su 1502. godine ostrvu ime dali francuski mornari koji su doživeli brodolom na tom području, navodi se na zvaničnoj stranici vlade Svete Lucije.

Ostrvo Sveta Lucija dobilo je ime po Svetoj Luciji iz Sirakuze, koja je živela u 8. veku. Ova hrišćanska mučenica poštuje se u katoličkoj, pravoslavnoj, anglikanskoj i luteranskoj crkvi. Praksa imenovanja ostrva po katoličkim svecima bila je uobičajena u to vreme.

Engleska je preuzela kontrolu nad ostrvom 1663. U godinama koje su usledile, Engleska i Francuska su se 14 puta borile za kontrolu nad ostrvom. Na kraju, Britanci su preuzeli punu kontrolu 1814. godine, nakon pada Napoleona. Pošto je ostrvo tako često prelazilo između britanske i francuske kontrole, Sveta Lucija je bila poznata i kao "Helena sa Zapada" po grčkom mitološkom liku, Jeleni Trojanskoj.

Nezavisnost Svete Lucije

Nezavisnost je konačno postignuta 22. februara 1979. godine, a Sveta Lucija je ostala parlamentarna demokratija u okviru Komonvelta. Budući da je članica Britanskog komonvelta, Sveta Lucija podleže delimično jurisdikciji kralja Čarlsa Trećeg. Britanski monarh ujedno je i šef države. Guverner predstavlja kralja na ostrvu, senat i Dom skupštine dva su doma parlamenta.

Prirodne lepote

Sveta Lucija je brdovito vulkansko ostrvo na Karibima. Poznata je po svojim plažama, tirkiznom moru i bujnoj prirodi koja obuhvata vulkanske planine i šumske rezervate. Najveća atrakcija ostrva je planina Piton. Dva vulkanska čepa, Veliki i Mali Piton su 2004. godine upisani na Uneskovu listu mesta svetske baštine u Severnoj Americi. Ova država jedina na svetu ima auto-put koji vodi direktno do vulkana, odnosno put koji vas može odvesti do samog ruba vulkana. 

Još jedna zanimljivost ove države je da ima više dobitnika Nobelove nagrade po glavi stanovnika nego bilo koja zemlja u svetu. Sveta Lucija ima dva dobitnika Nobelove nagrade, što je impresivno s obzirom na to koliko stanovnika ima. Svake godine se slave njihova dostignuća - za ser Artura Luisa koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju (1979) i ser Dereka Volkota koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost (1992).

(MONDO)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)