ŽUMANCE IMA CRVENU MRLJU: Da li takvo jaje sme da se jede?

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 06. 2024. u 22:33

DA li ste prilikom razbijanja jaja i stavljanja u tiganj primetili crvenu tačkicu na žumancetu?

ЖУМАНЦЕ ИМА ЦРВЕНУ МРЉУ: Да ли такво јаје сме да се једе?

Foto I. D. S.

Ako jeste, možda ste u tim slučajevima i bacili jaje, jer ste smatrali da nije bezbedno za jelo. Ovo je ipak kulinarski mit i takva jaja neće škoditi zdravlju. Ako vam mrljica baš smeta, ostranite je nožem, a u nastavku pročitajte zašto se one pojavljuju.

Mrlja koju primetimo na žumancetu jajeta jeste mrlja od krivi. Nije rezultat pokvarenog ili oplođenog jajeta, kako se misli, već ukazuje na pucanje kapilara u jajniku kokoške ili u žumančanoj kesi. Ova pojava može biti uzrokovana mnogim stvarima, uključujući starost kokoške i njenu ishranu, ali to nije znak da je kokoška obolela. Ukratko, mrlje od krvi nisu prijatne da vidimo, ali su takođe normalne.

Iako možemo da naletimo na ovakvo jaje, ipak su neuobičajenija pojava. Sva komercijalna jaja se skeniraju i sortiraju, što uključuje posmatranje kroz ljusku da bi se uočili nedostaci. Većina jaja sa mrljama krvi se sortira ovim procesom, ali nekoliko ih ipak prođe. Mrlje su uobičajene kod jaja od kokoški sa farme, piše Kičen.

Boja jaja može da bude faktor za pojavu krvnih mrlja. Učestalost ovih mrlja je oko 18 odsto kod kokošaka koje nose smeđa jaja, u poređenju sa samo 0,5 odsto kod belih jaja.

Pored toga, starije kokoške na kraju svog ciklusa nošenja jaja i mlađe kokoške koje su tek počele da nose jaja imaju tendenciju da polažu više jaja koja sadrže krvne mrlje.

Loša ishrana - uključujući nedostatak vitamina A i vitamina D i stres takođe mogu povećati šanse za nastanak ovih mrlja.

Ukoliko primetimo crvene tačkice, ne znači da moramo da bacimo jaje. Američki odbor za jaja kaže da su ova jaja potpuno bezbedna za jelo, a ako nam baš smeta smeta, jednostavno treba da izvadimo vrhom noža i nastavimo sa doručkom.

Krvave mrlje mogu se pojaviti i u belancu jajeta, što znači da je do krvarenja došlo nakon što je jaje pušteno u jajovod.

Takođe, postoje braon ili bele tačkice koje se mogu pojaviti i na žumancima, ali i na belancima. Obično se formiraju od komada tkiva koje jaje pokupi prilikom prolaska kroz jajovod, navodi Heltlajn.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOSOVO JE SRBIJA: Španci lupili šamar Albancima na EURO 2024, poslali jaku poruku (VIDEO)