NASA ASTRONAUTI ZAROBLJENI: Misija koja je trebalo da traje 7 dana, odužiće se na bar 8 meseci

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

08. 08. 2024. u 17:20

AKO "Boing" i NASA ne budu uspeli da osposobe svemirsku kapsulu Starlajner, verovatno će morati da se oslone na pomoć "kolega".

НАСА АСТРОНАУТИ ЗАРОБЉЕНИ: Мисија која је требало да траје 7 дана, одужиће се на бар 8 месеци

Foto: NASA via AP, File

Astronauti se, nakon dva meseca, još uvek nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici, zato što je njihova svemirska kapsula Starlajner imala probleme sa potisnicima i curenjem helijuma. Radi bezbednosti, NASA je odložila povratak astronauta na Zemlju, dok su inženjeri ispitivali problem, a sada je otkriveno da je NASA spremna da se za pomoć obrati kompaniji Ilona Maska, "Spejs iks".

Svemirska agencija je priznala da "Spejs iks" aktivno radi na rezervnom planu, koristeći svoj svemirski brod "Kru dregon (Crew Dragon)". Ako se NASA odluči za ovaj plan, to bi značilo još čekanja za astronaute, jer bi "Kru dregon" poleteo najranije krajem septembra.

- Pokušali smo da sebi damo malo vremena da radimo na raznim opcijama za povratak - rekao je NASA zvaničnik Stiv Stič na konferenciji za novinare.

Ovo bi značilo da će se Vilmor i Vilijams pridružiti toj "Spejs iks" misiji, nazvane "Kru-9" i vratiti se krajem februara - čak osam meseci nakon što je bio prvobitan plan povratka Starlajnera. U ovom slučaju, više ne bi bilo 4 astronauta na misiji "Kru-9", već samo dva, da bi se dva preostala mesta oslobodila za "nasukane" astronaute Starlajnera.

Ako se to dogodi, prazan "Boingov" Starlajner bi se potom iskrcao sa Međunarodne svemirske stanice i pao bi u okean.

NASA procenjuje rizike

NASA je radila na detaljima ovog rezervnog plana sa kompanijom "Spejs iks" od početka jula. Podesili su "Kru dregon" tako da može da leti do svemirske stanice sa samo dva astronauta ako bude bilo potrebno, a takođe su odabrali i svemirska odela koja bi Vilijams i Vilmor mogli da nose.

Ono što je preostalo je konfigurisanje vozila i obuka posade za opciju misije od dve osobe, a za sada je nepoznato koji će od prvobitnih 4 astronauta biti odvedeni sa misije da bi se napravilo mesta.

- Naša glavna opcija je da vratimo Buča i Suni Starlajnerom. Međutim, uradili smo neophodno planiranje kako bismo bili sigurni da su nam dostupne i druge opcije - rekao je Stič.

Agencija još nije spremna da donese odluku, jer inženjeri još uvek rade na potpunom razumevanju Starlajnerovih problema, rekao je Stič. Međutim, dodao je on, verovatno će morati da se donese odluka do sredine avgusta.

Otkako su prekoračili vreme trajanja planirane misije, Vilijams i Vilmor su se pojavili samo u jednom kratkom razgovoru za medije početkom jula, prenosi "Biznis insajder". Stič je rekao da Vilijams i Vilmor dobijaju dnevne ili nedeljne novosti o testiranjima mogućih rešenja i procenama rizika.

- Mislim da su Buč i Suni spremni da urade šta god treba - rekao je Stič.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!