ČUVENI ŠPANSKI SPINALNI HIRURG PONOVO U SRBIJI: prof. dr Norbert Ventur u Kragujevcu operiše mlade pacijente sa ozbiljnim deformitetom kičme

Novosti online

10. 08. 2024. u 13:40

ČUVENI španski spinalni hirurg iz Barselone, prof. dr Norbert Ventur, sa kojim je, na inicijativu Ministarstva zdravlja i ministra Zlatibora Lončara, Srbija obnovila saradnju, tokom vikenda u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Kragujevac operiše mlade pacijente sa ozbiljnim deformitetom kičme.

ЧУВЕНИ ШПАНСКИ СПИНАЛНИ ХИРУРГ ПОНОВО У СРБИЈИ: проф. др Норберт Вентур у Крагујевцу оперише младе пацијенте са озбиљним деформитетом кичме

Foto: Printskrin

Profesor Ventura je u izjavi za Tanjug, pred operaciju u UKC Kragujevac, izrazio zadovoljstvo ovom saradnjom, navodeći da više od pet godina povremeno dolazi u tu zdravstvenu ustanovu i da su njegova iskustva u radu sa doktorima, drugim medicinskim osobljem i studentima zaista neverovatna.

-U tom periodu obavili smo oko 70 operacija dečje i adolescentske skolioze, neki od tih slučajeva bili su i najteži, ali smo postigli uspeh u 99 odsto tih slučajeva. Zaista sam srećan i zadovoljstvo mi je što sam ovde. Tokom ove radne posete obavili smo već dve operacije i predstoji nam još jedna. Reč je o šesnaestogodišnjem dečaku sa skoliozom, kome ćemo ugraditi implantate”- rekao je Ventura.

On prilikom svakog dolaska u UKC Kragujevac, osim operacija, obavi i desetak konsultativnih pregleda mladih pacijenata iz cele Srbije.

-Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa profesorom Venturom, stekli smo izuzetno veliko znanje i iskustvo, koje nam omogućava da obavimo veliki broj operacija iz oblasti spinalne hirurgije, ne samo deformiteta kičme kod dece, već sada pokrivamo kompletnu patologiju oboljenja, povreda i maligniteta kičmenog stuba- kaže spinalni hirurg u UKC Kragujevac dr Srđan Vlajović.

Prof. dr Slobodan Milisavljević, v.d. direktora UKC Kragujevac, ističe da u ovoj zdravstvenoj ustanovi 11 godina postoji odeljenje spinalne hirurgije i da se godišnje obavi oko 350 operacija kičmenog stuba.

-Bitno je istaći da ne postoji potreba da deca sa deformitetima i drugim oboljenjima kičme odlaze u inostranstvo na lečenje, već mogu da budu operisana kod nas. Sa druge strane, saradnja sa profesorom Norbertom Venturom je od ogromnog značaja za stručno usavršavanje naših mladih doktora, pre svega, spinalnih hirurga, čime se znatno podiže kvalitet zdravstvenih usluga i u UKC Kragujevac i u celoj našoj zemlji- istakao je Milisavljević.

Lečenje dece sa oboljenjima kičmenog stuba i angažovanje prof. dr Norberta Venture finansirano je sredstvima iz budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koja se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

MESEC IZNAD POSEJDONOVOG HRAMA: Pogledajte prizor koji ostavlja bez daha

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE JOŠ DA NAS SNAĐE?! Selektor Svetislav Pešić zabrinuo sve pred meč Srbija - Nemačka (VIDEO)