SALMONELA I TOPLOTNI TALAS: Kako da izbegnemo ovu bakteriju, koja je najčešći uzrok trovanja hranom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 08. 2024. u 00:47

TRENUTNO visoke temperature predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje, te je neophodno da se sklonimo sa sunca, izbegavamo fizički napor, ali i da se rashladimo.

САЛМОНЕЛА И ТОПЛОТНИ ТАЛАС: Како да избегнемо ову бактерију, која је најчешћи узрок тровања храном

Foto: Profimedia

Preporučuje se da pijemo dosta tečnosti i da jedemo laganiju hranu. U pripremi jela posebno treba da budemo oprezni, jer iz nedovoljno obrađenih namirnica "vreba" salmonela - bakterija koja je najčešći uzrok trovanja hranom i posebno je "aktivna" kada su velike vrućine.

Salmoneli pogoduju visoke letnje temerature, te u pripremi i obradi hrane moramo da budemo obazriviji nego inače. Razvija se u presnom mesu, živinskom najčešće, jajima, mleku, mlečnim proizvodima, ribi, morskim plodovima. Posebno treba obratiti pažnju kako se meso ili druge namirnice peru pre termičke obrade, jer voda može dospeti na sve okolne predmete, kao i na voće i povrće, i tako se možemo zaraziti. Preporučuje se da se za čišćenje kuhinjskih površina koriste papirni ubrus, pre nego sunđeri ili krpe.

Takođe, treba čuvati odvojeno sveže meso, morske plodove od ostalih namirnica. Nakon kontakta sa sirovim mesom, odmah oprati ruke, kuhinjske radne površine, pribor, tanjire, činije.

JAKO JE BITNA HIGIJENA I ADEKVATNA TERMIČKA OBRADA

Salmonela ne može da se prepozna po mirusu ili promeni boje namirnice i sobna temeraturu je veoma pogodna za njeno širenje. Ono što je uništava jeste termička obrada - dakle namirnice pored temeljne pripreme treba da se adekvatno skuvaju, isprže ili ispeku. Drugim rečima, temperatura od 55 stepeni je ubija za 30 minuta, piše na sajtu Bolnice Pančevo.

POSEBNO OBRATITI PAŽNjU NA JAJA

Sirova jaja mogu biti neprepoznatljiva u nekim namirnicama kao što su domaći holandski sos, domaći prelivi za salatu, tiramisu, domaći sladoled, domaći majonez, testo za kolačiće, razne glazure. Na ove priloge i jela treba piti posebno oprezan i izbegavati ih kada su ovako visoke temerature.

KAKO PREPOZNATI SIMPTOME

Doktori napominju da ukoliko smo se zarazili, obično će se simptomi razviti od 8 do 72 sata. Prate je dijareja, mučnina, povraćanje, groznica, temeratura, glavobolja, grčevi.

KAKO SE LEČI

Utvrđuje se analizom stolice, a najčešći oblik salmoneloze prolazi kroz nekoliko dana i bitno je nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite. Neophodno je prilagoditi ishranu i tada piti čaj od nane, kamilice, mineralnu vodu, jesti slanu supu, posno meso, zapečen krompir. Teže zaraze ove bakterije zahtevaju hospitalizaciju.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE OČEKIVAO! Evo šta su tašta i tast uradili kada je Dušan Mandić doneo treće olimpijsko zlato u vaterpolu (VIDEO)