ZAŠTO SE MED NIKADA NE KVARI: Ovo je razlog
MED je prirodni zaslađivač kojeg bakterije, u teoriji, ne bi trebalo da zaobiđu. Ipak, on spada u retke namirnice koje gotovo nikada ne propadaju, čak ni godinama nakon proizvodnje, a ta neverovatna sposobnost da ostane jestiv dugo godina je posledica njegovog jedinstvenog sastava i načina na koji ga pčele prave.

Foto: Free Images Pixabay
Za razliku od većine slatkih namirnica, koje su veoma laka meta buđi ili bakterija, med ima izuzetnu otpornost. U zatvorenoj tegli, čak i kada se vremenom kristališe i postane gušći ili zrnast, neće se pokvariti. Razlog tome leži u kombinaciji niskog sadržaja vode, visoke kiselosti i enzima koji deluju kao prirodni konzervansi.
Kada kažemo da se hrana pokvarila, obično mislimo da su se mikroorganizmi bakterije, gljivice ili plesni nastanili na njoj. Ti mikroorganizmi vole tople, vlažne uslove, umereno kiseo pH i kiseonik. Zato se hrana često suši, kuva na visokim temperaturama, stavlja u rashladne uređaje, kiseli ili zatvara u vakuum - sve kako bi im se uskratili uslovi za razmnožavanje. Međutim, čak i kad prođe kroz sve ove postupke, većina hrane ima ograničen rok trajanja.
Sa medom je drugačije - iako je isprva samo tečnost puna šećera i vode (idealan prostor za bakterije) - način na koji ga pčele obrađuju sve menja. One smanjuju količinu vode, dodaju enzime koji povećavaju kiselost i razlažu šećere na jednostavnije oblike, čime stvaraju okruženje u kome većina mikroorganizama jednostavno ne može da opstane. Kada se ova gusta i stabilna masa smesti u saće, gotov proizvod postaje jedna od najotpornijih namirnica na kvarenje u prirodi.
Kada pčele završe sa preradom nektara u gustu, slatku tečnost, započinju narednu fazu, a to je isparavanje vode. Raspršivanjem krila vrše cirkulaciju vazduha iznad meda, slično kao što ventilator ubrzava sušenje znoja. Na taj način, sadržaj vode koji je u početku iznosio i do 80 odsto postepeno opada.
Kada dostigne zrelu fazu, med u proseku sadrži između 15 i 18 odsto vode. Odnos šećera i vode u ovom stanju je toliko ekstreman da pod normalnim okolnostima ne bi bilo moguće rastvoriti toliko šećera u tako malo vode, a ovo je jedan od razloga zbog kojih pčelinji postupak proizvodnje nema prirodnu alternativu.
Takva koncentracija šećera, naravno, deluje primamljivo za mikroorganizme, ali uslovi koji ih dočekuju u medu - niska vlažnost, visoka kiselost i ograničen pristup kiseoniku u zatvorenoj tegli - čine njihov opstanak praktično nemogućim.
Naučnici koji se bave hranom ovakav nivo otpornosti opisuju kao "nisku aktivnost vode". Upravo je ovaj princip (smanjenje raspoložive slobodne vode) česta strategija u konzervaciji prerađene hrane. Kada se molekuli vode "vežu" za šećer ili so, postaju nedostupni mikroorganizmima, što usporava ili potpuno sprečava kvarenje.
Naravno, ni med nije neuništiv. Jednom kada se tegla otvori, površina meda dolazi u kontakt sa vazduhom, a unošenje vlage i bakterija - recimo, lizanjem kašike pa vraćanjem iste u med - menja njegovu unutrašnju hemijsku ravnotežu, prenosi Bi-Bi-Si.
(rt.rs)
BONUS VIDEO - Potraga za delovima tela kod Lazarevca
Preporučujemo

SPREČENO IZUMIRANjE: Ruska populacija amurskog tigra više nije u opasnosti
03. 07. 2025. u 00:00

KAKO NASTAJU I TREBA LI DA IH SE PLAŠIMO: Asteroidi i druga nebeska tela
02. 07. 2025. u 23:00

PITANjE JE DANA KADA ĆE OTVORENO DA UBIJAJU NA ULICI Vučić: Zemlja nam je u velikoj opasnosti, banda vlada ulicama! Pobedićemo ovo zlo zajedno
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji iz Palate Srbija posle četiri dana uzastopnog blokaderskog divljanja i napada na objekte, policiju i građane. Poručio je da je pitanje dana kada će blokaderi da otvoreno ubijaju na ulici, jer im je samo to preostalo. Rekao je da će se u narednim danima činiti da se država povukla, a onda će pokazati svu svoju odlučnost i iskoristiti sva sredstva na raspolaganju da se vrati poredak i mir u zemlju. Sa narodom i građanima zajedno, pobedićemo ovo zlo, poručio je Vučić.
17. 08. 2025. u 12:14 >> 12:44

"SRAM VAS BILO ZA SVE ŠTO RADITE" Vučić sa prezirom odgovorio Žaklini Tatalović na dobacivanja i upadice
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na upadice i dobacivanja novinarki N1 Žaklini Tatalović.
17. 08. 2025. u 14:28

"PROMENIO JE LIČNI OPIS": Željkov sin tvrdio da mu je otac živ
MNOGE je iznenadila izjava najstarijef sina Željka Ražnatovića Arkana, Mihajla da je njegov otac živ.
17. 08. 2025. u 16:16
Komentari (0)