OBNOVU ČEKA 3.000 KUĆA Na području Srebrenice tokom ratnih razaranja porušeno više od 6.400 domova

D. MARINKOVIĆ

25. 03. 2023. u 16:55

OD 6.400 u ratu porušenih kuća na području opštine Srebrenica obnovljeno ih je 2.780, dok je veći broj onih, 3.620, čiji zidovi ili temelji zarastaju u šikaru čekajući na eventualni povratak vlasnika i obnavljanje, podaci su Službe za obnovu i povratak ove opštine.

ОБНОВУ ЧЕКА 3.000 КУЋА На подручју Сребренице током ратних разарања порушено више од 6.400 домова

Foto: Srna

U ovoj službi kažu da je trećina obnovljenih kuća prazna i da zarasta u korov.

Kuće su raseljenom srebreničkom stanovništvu obnavljane zahvaljujući donacijama raznih međunarodnih organizacija, Vlade Republike Srpske, programima Saveta ministara i Vlade Federacije BiH (FBiH).

Rukovodilac Službe za obnovu i povratak u ovoj opštini Abdurahman Omić kaže da je 2013. godine međunarodnim projektom obnove, koji je obuhvatio BiH, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, Srebrenica dobila najveći broj donacija za obnovu kuća.

Međutim, ističe Omić, niko ne zna koliko obnovljenih kuća nije nikada useljeno i koliko ih je prazno jer su se vlasnici odselili, umrli ili nikad nisu ni useljavali.

GASTARBAJTERI UREDILI VILE

NA području ove opštine ima oko 150 izuzetno lepih, raskošnih i uređenih kuća koje su obnovili njihovi vlasnici koji žive i rade u inostranstvu.

Oni su svoje kuće uredili po vlastitoj želji, potrebi i ukusu ne čekajući donacije. Tu dolaze i provode godišnje odmore, a lepotu i idiličnu sliku kuća i uređenih dvorišta, voćnjaka i bašta, narušava ružan izgled devastiranih kuća u okruženju.

Omić ukazuje da su neki donatori po svom izboru i "kriterijumima" obnavljali kuće na području srebreničke opštine i da nakon obnove majstori nisu imali kome da predaju ključeve.

Prema njegovim rečima, mnogi programi obnove i povratka realizovani su neplanski i bez saradnje sa nadležnim opštinskim organima, što je dovelo do toga da su obnovljene kuće osobama nezainteresovanim za povratak na svoja imanja, dok su mnogi, koji su želeli da se vrate, godinama živeli u neuslovnim prostorima i kolektivnim smeštajima.

Sredstava za rekonstrukciju kuća je sve manje kao i srebreničkih porodica iz zapadnih zemalja koje iskreno žele da se vrate da žive na svojim preratnim zapuštenim imanjima u zabačenim seoskim sredinama. To su retki, usamljeni slučajevi.

Omić pojašnjava da je kompletirana dokumentacija za obnovu 55 stambenih jedinica u okviru Regionalnog projekta obnove za 2021. godinu, čija realizacija uskoro treba da počne, kao i ugradnja materijala u 16 kuća, koje je obezbedilo federalno Ministarstvo za izbegla i raseljena lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju