DOMOVINSKI POKRET SADA PRED RASPADOM: Previranja u partijama u Hrvatskoj najavljuju vruću političku jesen

J.Kerbler Od stalnog dopisnika - ZAGREB

20. 08. 2024. u 11:19

BROJNI su potresi u političkim strankama Hrvatske. Domovinski pokret je pred raspadom, SDP bira novog predsednika, a HDZ potresaju razne afere.

ДОМОВИНСКИ ПОКРЕТ САДА ПРЕД РАСПАДОМ: Превирања у партијама у Хрватској најављују врућу политичку јесен

Foto Tanjug

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, na svoju inicijativu, sazvao je vanredni izborni sabor na kom se bira novo vođstvo, a kako je Penava sam skrojio liste i način glasanja, to će biti i konačni obračun unutar stranke. Naime, cilj je eliminacija drugog čoveka u Domovinskom pokretu, Marija Radića koji je i finansirao stranku od 10.000 članova. Jedni optužuju druge da su "izdali" osnivačka načela Domovinskog pokreta i da su popustili pred vladajućim HDZ sa kojim su u koaliciji.

Analitičari ocenjuju da je raskol u stranci put u propast i da će to biti još jedna stranka koju je mnogo veći i snažniji HDZ eliminisao sa političke scene. Ako se to stvarno i dogodi, HDZ će moći da sastavi novu većinu u Saboru, što bi značilo i povratak SDSS u vlast.

Dramatično je i u SDP koji bira novog predsednika, a kandidat je Siniša Hajdaš Dončić, bivši ministar u vladi Zorana Milanovića koji ne garantuje da će vratiti levici snagu i popularnost. Otpora ima i u samom SDP, pa je kandidaturu najavila i dosad nepoznata Sanja Major koja tvrdi da Milanović nije zaslužio potporu socijaldemokrata za još jedan predsednički mandat, a Hajdaš Dončić bi bio samo produžena ruka šefa države. Obećava da će vratiti ideale socijaldemokratije i boriti se za one koje su u najlošijem položaju.

U vladajućem HDZ ostavka visi nad glavom ministra saobraćaja i mora Olega Butkovića posle katastrofe na trajektu "Jadrolinije". Ostavka čeka i šefa moćne državne firme "Hrvatske šume". Sama kampanja za Pantovčak, sedište hrvatskog predsednika još nije ni počela, a naučnik i lekar Dragan Primorac koji je kandidat HDZ-a izbegava vruće teme uvođenja obaveznog vojnog roka, inflacije i korupcije.

Hrvatsku čeka vruća politička jesen, koja je i uvod za skore lokalne izbore. Analitičar Žarko Puhovski najavljuje i mogućnost novih izbora, ako Domovinski pokret doživi propast. Za SDP i hrvatsku levicu tvrdi da je mrtva.

Zagreb i Split kao sektaši

ZAGREBAČKA vlast koju predvodi stranka "Možemo" potpuno se kompromitovala jer je pretvorila glavni grad Hrvatske u ruglo. Ni u Splitu, koji vodi Ivica Puljak, nije bolje. I zagrebačka i splitska vlast više se doživljavaju kao sekte, nego kao političke stranke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN VEŠTINA MLADIH: Put ka boljoj budućnosti