uživoOGROMNE POPLAVE U BiH, DESETINE OSOBA SE VODE KAO NESTALE: Proglašeno stanje prirodne nesreće, broj mrtvih raste (FOTO/VIDEO)

Novosti online

04. 10. 2024. u 12:00 >> 17:11

VELIKE poplave pogodile su tokom noći južne delove Bosne i Hercegovine. Veliki broj ljudi je stradao, još uvek se ne zna tačan broj. Voda je ušla u stambene objekte, putevi i automobili su pod vodom, a nastava je u mnogim mestima otkazana.

ОГРОМНЕ ПОПЛАВЕ У БиХ, ДЕСЕТИНЕ ОСОБА СЕ ВОДЕ КАО НЕСТАЛЕ: Проглашено стање природне несреће, број мртвих расте (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Jutjub/Kliks

Oglasio se Nešić

Ministarstvo bezbednosti u Savetu ministara BiH u stalnoj je komunikaciji sa nadležnim federalnim institucijama, ali i institucijama u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji povodom prirodne nesreće, rekao je danas ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić.

Opširnije klikom OVDE.

Višković obećao pomoć Vlade RS-a za područja pogođena poplavama

Premijer Vlade Republike Srpske Radovan Višković obratio se medijima nakon što je u nekoliko područja BiH došlo do katastrofalnih poplava, u kojima je život izgubilo najmanje 15 osoba.

Pre svega, Višković je izrazio saučešće porodicama koje su izgubile članove u poplavama i najavio pomoć pogođenim područjima.

"S tom informacijom je već izašao predsednik RS Milorad Dodik. Poslaćemo pomoć u onome što bude najpotrebnije. Možda treba pomoć u higijenskim potrepštinama, hrani", istakao je Višković, rekavši kako će što pre stupiti u kontakt s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem.

Užasni prizori iz Fojnice

Fojnica je jedno u nizu bosanskohercegovačkih mesta koja su danas pogođena poplavama.

U mestu Šavnik kod Fojnice situacija je zabrinjavajuća, voda je uništila brojne kuće, a mnogi meštani su morali da napuste domove.

Takođe, voda je odnela nekoliko automobila, oštetila puteve i napravila brojnu štetu na privatnim posedima.

Sarajevo uplatio 100.000 KM pomoći za područja pogođena poplavama

Na predlog gradonačelnice Benjamine Karić, a jednoglasnom odlukom kolegija Gradskog veća, Grad Sarajevo prerasporedio je i uplatio 100.000 KM pogođenim područjima.

U poplavama u FBiH stradalo 15 osoba; Prijavljen nestanak desetine osoba

Broj žrtava stradalih u poplavama i klizištima u Federaciji BiH povećan je na najmanje 15 osoba, a federalna Vlada je zbog situacije na terenu proglasila stanje prirodne nesreće.

U nevremenu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu do sada je poginulo 15 osoba, a prijavljen je nestanak na desetine lica, podaci su kantonalnog Kriznog štaba, dok su desetine osoba povređene, izjavio je Darko Juka iz Kriznog štaba HNK-a.
Najkritičnija situacije u Jablanici. Reke Neretvica i Seončica izlile su se iz svojih korita, poplavile veliki broj kuća i odnele neutvrđen broj vozila u Jablaničko jezero.

Blokirani su putevi i srušene kuće. Pod vodom su i Konjic, Kreševo, Fojnica. U Kiseljaku i Varešu proglašeno je stanje prirodne nesreće. Nastava je odložena.

Teška situacija je posebno u Jablanici, a zatim i u Kiseljaku, Fojnici, Kreševu, Konjicu. U Jablanici je najmanje 14 mrtvih, a u Fojnici je do sada pronađeno beživotno telo jedne ženske osobe. Porodice takođe prijavljuju i veliki broj nestalih.

Snimak iz vazduha koji najbolje pokazuje razmere katastrofe

Federalni mediji posetili su Buturović Polje gde su zabeležili potresne prizore.

Situacija s poplavama se popravlja u Kiseljaku i Fojnici

U Kiseljaku se voda počela povlačiti tokom jutra i vodostaji Lepenice su u padu. Meštani su već pristupili izbacivanju vode iz kuća i čišćenju vodenih nanosa. Na području ove opštine se saobraća usporeno zbog vode na cesti, ali putna komunikacija više nigde nije prekinuta.

U Fojnici situacija popravlja, odblokiran je put do Fojnice, ali pojedina sela su i dalje odsečena te spasioci rade na tome da dođu do meštana. Najmanje jedna osoba je smrtno stradala u Fojnici.

Plenković: Spremni smo pomoći BiH

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio je žaljenje zbog poplava koje su pogodile BiH te izrazio spremnost Hrvatske na slanje pomoći.

Plenković je kazao kako su nadležne službe već u kontaktu.

"Izrazio sam žaljenje predsedateljici Veća ministara Borjani Krišto povodom katastrofalnih poplava u BiH te istakao spremnost Hrvatske na upućivanje žurne pomoći BiH. Naše službe već su u kontaktu s nadležnim telima BiH. Nadamo se što manjem gubitku ljudskih života - poručio je Plenkoivić.

Kabinet Dodika uplatio po 50 hiljada KM pogođenim lokalnim zajednicama u FBiH

Poplavama pogođenim lokalnim zajednicama u FBiH - Kiseljaku, Fojnici, Jablanici, Konjicu i Kreševu uplaćeno je po 50 hiljada maraka iz Kabineta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Sredstva su uplaćena za pomoć u saniranju posledica štete nastale u katastrofalnim poplavama koje su odnele najmanje 14 života. 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je najdublje saučešće porodicama stradalih i istakao da Republika Srpska stoji na raspolaganju svim mestima u Federaciji Bosne i Hercegovine koja su ugrožena poplavama, saopšteno je iz Kabineta predsednika Dodika.

 

Vučić: Čim nam zatraže pomoć, pomoći ćemo Bosni i Hercegovini

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija spremna da istog sekunda pomogne Bosni i Hercegovini, koja se trenutno suočava sa poplavama, ukoliko žele i misle da Srbija može da pomogne.

On je novinarima nakon otvaranja obilaznice oko Gornjeg Milanovca, na pitanje Tanjuga da li je spreman da pošalje pomoć BiH oko poplava, rekao da je Srbija spremna da pomogne u helikopterima, čamcima, svakoj vrsti podrške i pomoći, finansijski.

"Dovoljno je da nam to kažu i mi ćemo to da učinimo. Oni su poslali spasioce i čamac u Obrenovac i zahvalan sam na tome", rekao je Vučić i izrazio saučešće porodicama stradalih.

 

Dodik: Srpska na raspolaganju svim mestima u FBiH ugroženim poplavama


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Srpska u potpunosti na raspolaganju svim mestima u Federaciji BiH koja su ugrožena poplavama.

- Izražavamo našu solidarnost u ovim trenucima i naše ekipe Civilne zaštite učiniće sve što je u njihovoj moći da se pomogne ugroženima - napisao je Dodik na platformi X.

Najteža situacija je u Jablanici na severu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), gde je, prema nezvaničnim informacijama koje je saopštio ministar odbrane BiH Zukan Helez, najmanje 20 osoba poginulo u poplavama i odronima.

On je za Al Džaziru naveo da su iz ruševina spaseni jedno dete i žena.

Tu informaciju MUP HNK još nije zvanično potvrdio. 

Sever HNK je usled obilne kiše, odrona i poplava u potpunosti odsečen, a sve raspoložive snage angažovane su na spasavanju, prenela je Srna.

Stanje prirodne nesreće zbog obilnih padavina proglašeno je na području opština Kiseljak i Vareš u centralnom delu Federacije BiH. 

Foto: AP Photo

 


 

Vanredno stanje i u opštinama Kiseljak i Vareš

Stanje nesreće, zbog obilnih padavina i poplava, proglašeno je na području opština Kiseljak i Vareš u centralnom delu Bosne i Hercegovine, gde su aktivirane sve službe za spasavanje.

Odluku o proglašenju nesreće, koja je na snagu stupila odmah, doneo je načelnik opštine na predlog Opštinskog štaba civilne zaštite, prenosi Srna.
Na osnovu ove odluke aktivirani su svi ljudski i materijalni kapaciteti za sprovođenje operativnih mera zaštite i spasavanja, a potom i asanacije terena.

Najteža situacija je u Jablanici na severu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), gde je, prema nezvaničnim informacijama koje je saopštio ministar odbrane BiH Zukan Helez, najmanje 20 osoba poginulo u poplavama i odronima.

On je to rekao za Al Džaziru, navodeći da su iz ruševina spaseni jedno dete i žena.
Tu informaciju MUP HNK još nije zvanično potvrdio.

Vanredno stanje i u opštini Fojnica


Velike poplave pogodile su i područje opštine Fojnica u centralnom delu Bosne i Hercegovine nakon sinoćnjih obilnih padavina, brojna naselja su pod vodom, a šteta je nesaglediva, dok spasilačke ekipe ulažu maksimalne napore da pruže pomoć.
Kako prenosi portal Klix.ba, nema povređenih, a pod vodom su se našla naselja Podcitonja, Naselje Budućnosti, Nadbare, delovi Šćitova i Pločara, kao i ostala naselja prema Kiseljaku u okolini reke.

Veliki broj naselja, uključujući Bakoviće, Gojeviće, Lužine, Luke, Biliće, Praje i Dusinu, potpuno su odsečena i pristup tim područjima je nemoguć. 
Reka Gvožđanka je jutros pokazivala znakove povlačenja, ali situacija je i dalje veoma ozbiljna, prenosi portal.

Naselje Zimije je u potpunosti blokirano, a spasilačke ekipe rade na ojačavanju mosta koji predstavlja jedinu vezu s tim područjem, dok se u mestu Luke stanje pogoršava. 
Voda je prodrla u kuće, a bujice su teško oštetile puteve, ostavljajući meštane u velikoj opasnosti i bez pomoći, prenosi Fojnica.net.

Građani su pozvani na maksimalan oprez i da se pridržavaju uputstava nadležnih službi.

 

Foto: AP photo

 


Opština Vareš proglasila vanredno stanje

Opština Vareš u BiH proglasila je stanje prirodne nesreće zbog obilnih padavina i izlivanja reke Stavnje.

Prema rečima direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Dževada Aličića, Stavnja se izlila i na regionalni put R444, a neprohodna je i većina lokalnih puteva u Varešu zbog izlivanja potoka, prenosi Srna.

U Vareš-Majdanu obrušio se potporni zid i naslonio na jednu zgradu, pa stanari imaju problem da izađu iz svojih domova.

U naselju Dabrovine klizište je odnelo jednu štalu i pomoćni objekat.

Pripadnici službe Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice nalaze se na terenu i pomažu građanima, prenose mediji u BiH.

Kiša na području Vareša više ne pada, zbog čega se očekuje stabilizacija i vraćanje reka u korita.


Ministar odbrane: U poplavama izgubilo život 20 osoba

Ministar odbrane BiH Zukan Helez rekao je da je nezvanično dobio informaciju da je 20 osoba poginulo u poplavama i odronima u opštini Jablanica na severu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u Bosni i Hercegovini.

On je to rekao za Al Džaziru, navodeći da su iz ruševina spaseni jedno dete i žena.
Tu informaciju MUP HNK još nije zvanično potvrdio. 

Kako saznaje portal Klix.ba, u akciju potrage i spasavanja su se, pored vojnika Oružanih snaga BiH, uključili i britanski specijalci koji su bili na obuci u zemlji.

Portal takođe saznaje da će danas biti održana hitna sednica Veća ministara BiH povodom poplava.

Fotografije iz Jablanice su dramatične, kuće se nalaze pod vodom, a veliki broj vozila je odnela vodena bujica, dok je ceo put kod Komadinovog vrela voda odnela.

Takođe, saobraćaj ka jugu BiH je znatno otežan, brojni putni pravci su potpuno blokirani, a jedini način da se iz Sarajeva dođe do Mostara je preko srednje Bosne.

Vlada HNK upozorila je građane da ne kreću na put ka Jablanici i Mostaru.
U selu Donja Jablanica na džamiji se vidi samo munara.

Put prema Blidinju od Jablanice u potpunosti je uništen zbog katastrofalnih poplava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

SUTRA SU MIHOLJSKE ZADUŠNICE: Evo šta se nosi u crkvu, a šta nikako ne valja raditi na groblju