ĆAO MAMA MERKEL: Poraz konzervativaca, milioni Nemaca glasali drugačije nego pre četiri godine, manje stranke odlučuju o koalicijama (FOTO)

Tanjug

26. 09. 2021. u 23:12

VIŠE miliona Nemaca na danas održanim parlamentarnim izborima glasalo je za drugu političku stranku nego pre četiri godine, a najviše birača izgubili su vladajući konzervativci.

ЋАО МАМА МЕРКЕЛ: Пораз конзервативаца, милиони Немаца гласали другачије него пре четири године, мање странке одлучују о коалицијама (ФОТО)

Foto: EPA

Kako se navodi u anketi Instituta za istraživanje javnog mnjenja Infratest sprovedenoj za televiziju ARD, 1,4 miliona Nemaca okrenulo je leđa unionistima i opredelilo se za socijaldemokrate, a među njima najviše je starijih ljudi i žena.

Osim toga, oko 900.000 glasova CDU/CSU otišlo je danas Zelenoj stranci, a 340.000 liberalima, prenosi ntv.de.

Osim toga, Zeleni su ove godine dobili i 470.000 glasova Levice i 320.000 socijaldemokrata.

Istovremeno, za socijaldemokrate glasalo je i 590.000 nekadašnjih birača Levice.

Raste prednost SPD u odnosu na CDU/CSU

Novi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Nemačkoj, koje su televizije ARD i ZDF objavile u 22 sata, pokazuju da raste prednost SPD u odnosu na uniju CDU/CSU.

Prema novim preliminarnim rezultatima na osnovu malog uzorka prebrojanih glasova, SPD vodi sa 25,8 odsto glasova po ARD-u, a po ZDF-u sa 26 procenata.

CDU/CSU trenutno je osvojila 24,2, odnosno 24,5 odsto glasova.

Na trećem mestu su Zeleni sa 14,3, a slede liberali sa 11,5. Desničarska Alternativa za Nemačku prelazi 10 odsto, a Levica je tik iznad cenzusa od pet odsto.

Manje stranke odlučuju u koju će koaliciju

Tradicionalni razgovori posle saveznih izbora u Nemačkoj „Berlinski krug” na prvom programu javne televizije ARD, uneo je večeras malo jasnoće u haos koji je izazvao ishod parlamentarnih izbora, ali još uvek su mnoge opcije otvorene.

Trenutak o kojem će možda raspravljati studenti politologije u godinama koje slede, dogodio se negde na sredini tradicionalne rasprave predsednika parlamentarnih stranaka koja se vodi izborne večeri kada je predsednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Kristijan Lindner pomalo začuđenoj predsednici Zelenih Analeni Berbok ponudio razgovore oko buduće koalicije, prenosi Dojče vele (DW).

- Vremena u kojima veći partner na razgovore poziva manje su pod novim okolnostima stvar prošlosti - rekao je Lindner.

Berbok je, s malom zadrškom, pristala na te pregovore.

To znači da će manje stranke FDP i Zeleni sami odlučivati u koju vladu će ući - u vladu na čelu sa SPD, koji je u trenutku održavanja ove emisije bio u prednosti ili s Unijom CDU/CSU.

NEMCI SE NA TVITERU OPRAŠTAJU OD ANGELE MERKEL

- Ćao mama. Hvala za 16 godina mira i slobode - glasio je jedan od mnogobrojnih tvitova u kojima se građani pozdravljaju sa odlazećom kancelarkom Angelom Merkel.

Na fotografiji je ona okrenuta leđima kako odlazi sa torbom u rukama, a iza nje se nalazi put u bojama nemačke zastave.

Za nova pravila političkog bon-tona se zalaže i demohrišćanski kandidat za kancelara Armin Lašet koji je protiv svih dosadašnjih pravila po kojima stranka koja je osvojila najviše glasova sastavlja buduću vladu.

Kancelarski kandidat socijaldemokrata Olaf Šolc je i ovaj put nastupio državnički i pobednički uprkos mogućnosti da možda neće postati kancelar, u jednom trenutku je Lašetu dao do znanja kako bi „iz poštovanja prema biračima" sastavljanje vlade trebalo prepustiti strankama koje su na izborima ostvarile dobitke - a to su SPD, FDP i Zeleni. Šolc je tako pokušao da smiri one koji strahuju, a njih je mnogo, da će se koalicioni pregovori odužiti unedogled.

- Ja ću dati sve od sebe da Angela Merkel ove godine ne drži novogodišnji govor - rekao je Šolc, aludirajući na to da bi aktuelnu kancelarku hteo da reši muka i večitog šefovanja jednoj tehničkoj vladi i obaveze držanja novogodišnjeg govora.

BONUS VIDEO - ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!