KOVID DIKTIRA PRAVILA: U Francuskoj smanjena izolacija obolelih i kontakata da bi mogla da se održi privreda

SUOČENI sa izuzetno velikim brojem novoobolelih od virusa korona, s preko dvesta hiljada dnevno, francuske vlasti su u nedelju izašle s nizom mera olakšavanja protokola izolacije, da bi se spasila privreda.

КОВИД ДИКТИРА ПРАВИЛА: У Француској смањена изолација оболелих и контаката да би могла да се одржи привреда

Foto EPA

Jer, da se nastavilo ovim ritmom bolovanja, uskoro bi došlo do privrednog kolapsa. Vlasti su zato uvele sistem da pozitivne osobe sa kompletnom vakcinacijom treba da se izoluju sedam dana, s tim što mogu da prekinu izolaciju posle pet dana u slučaju negativnog testa i izostanka kliničkih znakova infekcije u poslednjih 48 sati.

Osobe koje nisu potpuno vakcinisane, moraće da se izoluju deset dana, s mogućnošću izlaska iz izolacije posle sedam dana, pod istim uslovima.

Vakcinisani koji su bili u kontaktu sa zaraženima više neće morati automatski u izolaciju, ali će biti obavezni da urade tri testa – čim saznaju da su slučaj kontakta, drugog i četvrtog dana. Nevakcinisani kontakti će morati u sedmodnevnu izolaciju, posle čega ih čeka obaveza testiranja.

Do sada, pozitivne osobe su morale da se izoluju 10 dana, bez obzira na soj kovida. Kontakti inficirani omikronom imali su obavezu izolovanja minimum sedam dana, što je moglo da se produži sve do 17 dana, pod uslovom da žive pod istim krovom sa zaraženim.

Lakše mere, međutim, neće doprineti borbi protiv virusa. Epidemiolozi izražavaju zabrinutost da bi na intezivnoj nezi moglo da bude još više pacijenata, imajući u vidu lakši protokol i rizik od većeg mešanja zdrave i bolesne populacije.

Premećene su i druge nekoherentnosti, kao, na primer, to što roditelji treba da rade tri ili četiri dana nedeljno od kuće kad god se to može, dok su deca primorana da idu normalno u školu, kao da virus za njih ne postoji.

Istovremeno, u restoranima više ne može da se konzumira stojeći, zabranjeno je i služenje hrane u vozovima, maske moraju u zatvorenom da nose i deca starija od šest godina, ali se zato olabavljuje protokol za izolaciju obolelih i kontakata, čime se akcenat jasno stavlja na privredu, a ne na zdravlje.

Takođe, rok za primanje treće vakcine, da bi važila sanitarna propusnica, smanjen je sa sedam na samo četiri meseca, počev od 15. februara. To znači da bi do tada treći put trebalo da se cepi još 25 miliona ljudi, što, prema rečima ministra zdravlja Olivijea Verana, predstavlja najveću kampanju vakcinisanja u istoriji ove zemlje.

Do sada je treću dozu primilo 24 miliona, a dve 53 miliona, odnosno 91 odsto osoba starijih od 12 godina.

BONUS VIDEO - EKSKLUZIVNO! NOVOGODIŠNjI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA "NOVOSTI"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024