ITALIJU ANTIVAKSERI KOŠTAJU 100 MILIONA EVRA MESEČNO: Dramatični podaci stižu sa Apeninskog poluostrva

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

12. 01. 2022. u 16:39

ZRAVSTVENI sistem Italije zbog antivaksera trpi štetu od 100 miliona evra mesečno.

ИТАЛИЈУ АНТИВАКСЕРИ КОШТАЈУ 100 МИЛИОНА ЕВРА МЕСЕЧНО: Драматични подаци стижу са Апенинског полуострва

Foto Tanjug-AP

To je dramatični ekonomski bilans, a onaj zbog izgubljenih ljudskih života nije merljiv, jer na odeljenjima intenzivne nege dve trećine su nevakcinisani. Broj preminulih raste i juče je bio skoro 300.

Čak 400.000 operacija odloženo je za neko drugo vreme, neizvesno je do kada, jer su svi medicinari angažovani u borbi protiv pandemije. Ponavlja se slika iz 2021. godine, iako postoji oružje u borbi protiv virusa korona – vakcina. Rečju, manji broj nesavesnih i arogantnih antivaksera ugrožava čitav zdravstveni sistem Italije prouzrokujući probleme sebi i većini građana u zemlji.

Očigledno je da nevakcinisani mnogi koštaju zdravstveni sistem, jer da su te osobe prihvatile imunizaciju drastično bi sesmanjio broj pacijenata na intenzivnoj nezi. Visoki zdravstveni Institut i Vlada izneli su podatke da na 100.000 stanovnika dolazi 23 antivakcera, koji su na intenzivnoj nezi, a već četiri meseca po jedan slučaj vakcinisanih.

Jedan dan na intenzivnoj nezi zdravstveni sistem košta 1.700 evra, a dan lečenja kovid bolesnika u bolnicama 800 evra. Autorizovani Univerzitet (Altens) u oktobru je istraživao i objavio rezultat da su u jednom mesecu 2021. godine antivakseri koštali državu 70 miliona evra.

Profesor Frančesko Bazile, predsednik italijanskog Udruženja hirurga, reagovao je zbog velikog odlaganja broja operacija. Operiše se samo manji broj onkoloških pacijenata, ali i tu ima odlaganja jer posle operacije nema mesta na intenzivnoj nezi zauzetoj antivakserima.

- Otkazujemo 80 posto operacija jer su lekari i zdravstveno osoblje upućeni na odelenja za kovid – poručuje profesor Frančesko Konjetia, predsednik Fondacije onkologa, kardiologa i hematologa. - Rizukujemo tako da nanesemo ogromnu štetu pacijentima jer se mogu razvijati tumori u poodmakloj fazi sa malom mogućnošću da će ozdraviti.

BONUS VIDEO - POSLEDNjE ŠTO VIDE LjUDI KOJI UMRU OD KORONE: Doktor iz kovid bolnice objavio snimak upozorenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu