ULOVLJENO 10 MORSKIH DRONOVA U KINI: Peking nagradio ribare zbog otkrivanja uređaja opasnih po nacionalnu bezbednost

Novosti online

19. 01. 2022. u 22:15

DESET špijunskih morskih dronova iz stranih država „ulovljeno“ je u teritorijalnim vodama Kine u Žutom moru, a kineske vlasti saopštile su da su „predstavljali pretnju po nacionalnu bezbednost“.

УЛОВЉЕНО 10 МОРСКИХ ДРОНОВА У КИНИ: Пекинг наградио рибаре због откривања уређаја опасних по националну безбедност

Foto: Printscreen

Kineske vlasti nagradile su 11 ribara i pet povezanih osoba iz provincije Đangsu, koja se nalazi na obali Žutog mora, jer su „otkrili i uhvatili 10 sumnjivih stranih uređaja sa špijunskim funkcijama u kineskim teritorijalnim vodama od 2020. godine“, navodi „Global tajms“.

Istragom i tehničkom analizom utvrđeno je da 10 uređaja, napravljenih van Kine, imaju specijalne funkcije, kao što su podvodno istraživanje, identifikacija i krađa, te da su predstavljali pretnju po nacionalnu bezbednost, piše kineski državni medij.

Kineske vlasti uvele su visoke novčane nagrade za ljude koji obezbede korisne informacije o špijunskim aktivnostima, koje idu i do pola miliona juana (78.000 dolara)

Poslednjih godina zabeleženo je više ovakvih slučajeva u kom su otkrivani ploveći špijunski uređaji. Tako je u aprilu prošle godine otkriven ploveći dron dug čak tri metra, koji je imao solarne panele, antene i opremu za nadzor, koji su vlasti kasnije opisale kao „izviđački uređaj koji je tajno ubačen u kineske vode od strane druge države“. U 2018. godini, ukupno 18 ljudi dobilo je u provinciji Đangsu nagrade zbog otkrivanja špijunskih plovećih dronova.

Učestalost morskih dronova u ovoj oblasti može se objasniti time što provincija Đangsu ima obalu dugu više od 1.000 kilometara, koja gleda na Japan i Južnu Koreju. Međutim, kineske vlasti još nisu objavile iz kojih država dolaze špijunski dronovi, piše RT.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA - Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)