KADA SE PUTIN NAŠALI NATO-U KLECAJU KOLENA: Bivši generalni sekretar Alijanse o razgovoru sa ruskim predsednikom

Novosti online

20. 01. 2022. u 22:51

ŠALA predsednika Rusije Vladimira Putina tokom prvog zasedanja Saveta Rusija-NATO uplašila je predstavnike Severnoatlantske alijanse, ispričao je za list „Forin polisi“ bivši generalni sekretar NATO-a Džordž Robertson koji se na čelu Alijanse nalazio u periodu 1999-2004. godine.

КАДА СЕ ПУТИН НАШАЛИ НАТО-У КЛЕЦАЈУ КОЛЕНА: Бивши генерални секретар Алијансе о разговору са руским председником

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, ruski lider mu se tada obratio ironičnim predlogom da promene ime sedišta Alijanse. Političar je naveo da je prevodilac koji je prisustvovao sastanku primetio igru reči i uspešno prepričao zapadnim partnerima Putinovu šalu.

-On je rekao: ‘Primetio sam da ste vi, generalni sekretaru, ne samo predsednik Severnoatlantskog saveta, već i predsednik Saveta evroatlantskog partnerstva, a sada i predsednik Saveta Rusija-NATO. Da li mogu da predložim da se preimenuje i sedište NATO-a u Dom Saveta?, seća se Robertson i napominje da je u interpretaciji na engleski jezik to zvučalo kao Dom sovjeta (House of Soviets) - tako se nakada zvalo sedište Vrhovnog sovjeta Rusije.

On je naveo da su Putinove reči posebno uplašile delegaciju Poljske.

-To je bila šala, takva je atmosfera u to vreme vladala, zaključio je bivši generalni sekretar NATO-a i dodao da je tadašnji sastanak bio plodotvoran za sve strane.

Ranije je Robertson saopštio da je Vladimir Putin, navodno, razmišljao početkom 2000-ih godina o članstvu Rusije u Alijansu. Ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Andrej Kelin, koji je tada bio ruski ambasador u NATO-u, rekao je da su takvu nerealističnu ideju imali politikolozi, a ne ruska vlada.

O istoriji odnosa između Rusije i NATO-a u oktobru prošle godine govorio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je podsetio da je Severnoatlantska alijansa formirana ne zbog mira, već zbog konfrontacija, a rusko rukovodstvo nikada nije imalo iluzija kada je taj blok u pitanju.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA: Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)