ITALIJA U PANICI, ZBOG SANKCIJA TRPI VIŠE NEGO RUSIJA: Zabrana uvoza, koji se meri milijadrama, ugroziće Apeninsko poluostrvo

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

28. 02. 2022. u 20:44

U ITALIJI zvoni alarm zbog ogromnog rizika od odmazde prema Moskvi.

ИТАЛИЈА У ПАНИЦИ, ЗБОГ САНКЦИЈА ТРПИ ВИШЕ НЕГО РУСИЈА: Забрана увоза, који се мери милијадрама, угрозиће Апенинско полуострво

Foto: AP

Ekonomske sankcije Ruskoj Federaciji se na sceni italijanske ekonomije pojavjuju kao „razorna oluja“ sa natežim posledicama i veoma nejasnom budućnošću za ponovno oživljavnaje izvoza i uvoza na nacionalnom nivou.

Najnoviji skok cena gasa i petroleja pogoršavaju ionako već rekordni skok cena u oblasti energentike. Od 25. februara cena gasa je eksplodirala, već su neki veliki sektori potrošača gasa morali da uspore ili zatvore privremeno proizvodnju.

Kada je reč o cenama juriša se ka novim rekordima i kod osnovnih životnih namirnica, najviše prehrambenih proizvoda, koji neće moći da se izvoze i teret će pasti na industriju u tom sektoru i na građane.

Italijanski ekonomisti govore o opasnom efektu i ekonomskom lancu gubitaka zbog rata u Ukrajini i sankcijama prema Rusiji. Iz Naconalnog udruženja industrijalaca (Konfindustrija) alarmira se ponajpre zbog sektora industrije koja je već pogođena kovidom, pa si zatvorena mnoga postrojenja, a sada se uvećava cena gasa.

Foto: Jutjub printskrin/Universal pictures Australia

U 2020. godini razmena između Italije i Rusije iznosila je oko 20 milijardi evra, od toga Moskva je kupovala robu za više odo 12 milijardi, a izvoz iz Italije je bio nešto više od sedam milijardi. I bivši premijer Romano Prodi iznosi podatke da su Italija i Nemačka dve zemlje koje najviše izvoze u Rusiju i ako sankcije ograničavaju izvoz sigurno će gubitak ove dve zemlje biti nemerljiv. Osnivano se strahuje da će se Rusi momentalno okrenuti prema Kini, sa kojom već imaju impresivne međutrgovinske odnose, a potom će biti veoma teško ponovo se vratiti na staro tržište.

Predsednik Nacionalnog udruženja poljorivrednika (Konfagrikultura) Masimilijano Đansanti izražava i drugu vrstu zabrinutosti za proizvode koji bi eventualno ušli u Rusiju iz Italije i obrnuto, zbog obaranja vrednosti rublje u odnosu na evro. To će, smatra, dodatno da umanji uvoz italijanskih proizvoda.

Foto Privatna arhiva

Izvoz prizvoda mode, visoke mode, luksuznih prozvoda, kao i proizvoda iz industrije nameštaja i uređenja i dizajna, godišnje Italiji donosi 400 miliona evra. Prošle godine Rusija je od Italije, koja je prvi izvoznik vina u tu zemlju, čak i povećala uvoz i zarada je 1.155 milijardi dolara. Kada je reč o pastama, slatkišima, ili farmaceutskim proizvodima, samo u 2020-2021. Italija je izvezla u Rusiju i Ukrajinu u vrednosti od 310 miliona evra.

A bilans koliko će robe izvezene u Rusiju zbog sankcija ruskim bankama ostati nenaplaćeno tek će se procenjivati kasnije. Ukratko, na pomolu je crni period za izvoz Italije.

BONUS VIDEO - ČEČENSKI BORCI U UKRAJINI: Deo specijalnih ruskih jedinica na putu na front

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)