ITALIJANSKI SENATOR UPOZORAVA ZAPAD: U Donbasu nas čeka ili diplomatija ili apokalipsa

P. Z. S. / ria.ru

21. 04. 2022. u 16:00

SENATOR iz italijanskog „Pokreta 5 zvezda” (M5S) Đanluka Ferara je u razgovoru za RIA Novosti izneo mišljenje da je za okončanje sukoba u Ukrajini potrebno kompromisno rešenje o statusu Donbasa, koje treba doneti, putem izražavanja volje pod okriljem OEBS-a.

ИТАЛИЈАНСКИ СЕНАТОР УПОЗОРАВА ЗАПАД: У Донбасу нас чека или дипломатија или апокалипса

Foto AP

Dugo pričam o potrebi pronalaženja kompromisa, jer rat ne donosi dobro ni jednoj strani. Naravno, oštro osuđujem Putinovu agresiju, jer je Ukrajina suverena država. Mislim da na Zapadu neophodno je ne samo govoriti o ratu i naoružavanju, već i o primirju, miru i diplomatiji, kao što to čini papa, rekao je Ferara.

Prema njegovim rečima, „trenutno treba dati prioritet diplomatiji“, jer se trenutno stiče utisak da bi se sukob „možda zaoštrio na apokaliptični način“, ali „to se radi demokratijom, a ne uz pomoć tenkova“.

-Mislim da se ova situacija može prevazići kroz izbornu proceduru u kojoj OEBS može da učestvuje i testira svoj legitimitet, možda davanjem autonomnog statusa ovim regionima, rekao je predstavnik „Pokreta“ (M5S), ističući da on smatra Donbas teritorijom Ukrajine.

-Sada treba da stanemo i razmislimo, da malo više unesemo u pregovarački plan. Neophodno je obnoviti pregovore, jer će nastavak sukoba težim naoružanjem podrazumevati odgovor Putina težim naoružanjem, koji bi mogao da se završi nuklearni sukob, rekao je Ferara, koji vodi grupu M5S u senatskom komitetu za spoljne poslove.

-Ako to znači nastavak rata, rata koji će se neminovno završiti Trećim svetskim ratom, predlažem da se pronađe srednji put. Ova odluka se može doneti pregovorima na osnovu izbornih konsultacija, rezimirao je senator.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je nekoliko puta rekao novinarima da ne veruje u mogućnost nuklearnog rata, ovu temu pokreću uglavnom predstavnici Zapada, a Moskva je uznemirena što se „po Frojdu sve vraća i vraća na ovo tema."

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI U AKCIJI: Pogledajte kako su uništili utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)