MAKRON ŽELI POLITIČKU ZAJEDNICU EVROPE: Predlog francuskog predsednika usmeren na budućnost Starog kontinenta posle rata u Ukrajini

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

09. 05. 2022. u 23:02

KADA se mir bude vratio na evropsko tlo, moramo da stvorimo novu ravnotežu bezbednosti i da nikada ne popustimo pred izazovima. To je u ponedeljak, na zatvaranju Konferencije o budućnosti Evrope, povodom obeležavanja Dana Evrope, u Evropskom parlamentu u Strazburu poručio francuski predsednik Emanuel Makron, koji trentuno predsedava EU. Istovremeno je pružio snažnu podršku suverenitetu Ukrajine, predsedniku Zelenskom i građanima ove zemlje.

МАКРОН ЖЕЛИ ПОЛИТИЧКУ ЗАЈЕДНИЦУ ЕВРОПЕ: Предлог француског председника усмерен на будућност Старог континента после рата у Украјини

Foto AP

- Koji je naš cilj u odnosu na jednostranu odluku Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu i agresiju nad njenim narodom? - upitao je Makron. - Prekinuti ovaj rat što pre, sve uraditi da Ukrajina može da izdrži i da ga Rusija nikada ne dobije, sačuvati mir na ostatku evropskog kontinenta.

Poručio je da je na Ukrajini da utvrdi uslove pregovora s Rusijom, da je obaveza EU da bude uz nju da bi se došlo do mira, a onda obećao obnovu te zemlje.

- Ali, mi nismo u ratu protiv Rusije - naglasio je.

Povodom zahteva Ukrajine da postane članica EU, istakao je da je "srcem" ona već deo evropske porodice, ali i poručio da bi do članstva realno mogle da prođu i decenije, zbog čega je izašao sa "istorijskim predlogom" da se formira "Evropska politička zajednica", koja bi obuhvatila i države van sastava EU, oslanjajući se na Miteranovu ideju o "konfederalnoj Evropi".

O svemu je potanko imao priliku da porazgovara večeras s glavnim evropskim saradnikom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, tokom posete Berlinu, tradicionalno rezervisane prve destinacije posle reizbora u Jeliseju.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen podržala je Makronovu ideju o reformi evropskih ugovora. Izjasnila se protiv konsenzusa u donošenju daljih odluka, u cilju trajnog poboljšanja načina na koji funkcioniše EU.

- Pokušaj Rusije da promeni kartu Evrope i našu istoriju podsetio nas je na mogućnost gubitka i naše prošlosti i naše budućnosti - poručila je Ursula fon der Lajen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima