KRAJ MITA O "AZOVSTALJU": Nacionalisti iz čeličane, njih 264, predali se sa belim zastavama - Kijev bi da ih razmeni, a Moskva da ih izvede

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

17. 05. 2022. u 21:59

MASOVNOM predajom ukrajinskih vojnika koji su bili u podrumskim skloništima čeličane "Azovstalj" bliži se kraj priče o "ukrajinskom Staljingradu".

КРАЈ МИТА О АЗОВСТАЉУ: Националисти из челичане, њих 264, предали се са белим заставама - Кијев би да их размени, a Москва да их изведе

Foto: RIA Novosti printskrin

 Ukrajinski vojnici nastavili su da se predaju, a mit o herojskoj odbrani Marijupolja se raspao i pre kapitulacije zbog međusobnog optuživanja komandanata ukrajinske morske pešadije i nacionalističkog bataljona Azov, koji su stanovnici Donbasa zapamtili još 2014. po okrutnosti i zlodelima nad civilima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin obećao je zarobljenim ukrajinskim vojnicima da će im sačuvati živote, a ranjenicima pružiti lekarsku pomoć. Ali, već sada u ruskom parlamentu u Moskvi govore da neonaciste iz bataljona Azov treba izvesti pred sud. I u Donjeckoj narodnoj republici su protiv razmene neonacista za druge zarobljenike. Ukrajinska vojska je, inače, sistemima "Grad" gađala mesto Jelenovku u Donjeckoj narodnoj republici, kroz koje su prolazili autobusi zarobljenika iz "Azovstalja".

Kad je vojno rukovodstvo u Kijevu potvrdilo da su iz skloništa "Azovstalja" sa belim zastavama izašla 264 vojnika, za mnoge Ukrajince bio je to šok, jer se u ukrajinskim medijima stvarala slika o neviđenim herojima. Vojnici koji su se predali kažu da su ispunili naređenje svoje vrhovne komande. Iz Kijeva su poručili da će se zarobljenici vratiti u domovinu na osnovu razmene. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kazao je da je važno da se sačuvaju životi ljudi i patetično završio da su Ukrajini potrebni živi heroji.

Nije nimalo slučajno što je komandant puka Azov Denis Prokopenko, kog je Zelenski proglasio za heroja Ukrajine, "lirski" objašnjavao zašto se slaže sa državnim rukovodstvom da treba sačuvati živote. Iako nije koristio reč kapitulacija, vidi se da mu je laknulo što je dobio komandu da sačuva živote.

U "Azovstalju" je bilo 2.227 vojnika. Osim bataljona Azov, tamo su i vojnici iz sastava ukrajinske brigade morske pešadije, pripadnici specijalne jedinice policije i graničari. Opkoljeni ukrajinski vojnici dugo su se nadali da će im stići vojna pomoć iz Kijeva, a kad su im Zelenski i njegovi saradnici poručili da im ne mogu pomoći, onda su se preorijentisali na međunarodnu pomoć. No, svi tuneli su blokirani, tako da je beg iz tog pakla nemoguć.

Za Ruse je važna kapitulacija ukrajinskih nacionalističkih bataljona u čeličani u Marijupolju, jer će biti oslobođen drugi po veličini grad Donjecke oblasti na obali Azovskog mora, koji je svojevremeno imao oko 400.000 ljudi. Drugo, Rusi žele da vide koliko je stvarno bilo stranih plaćenika i zapadnih vojnih instruktora. Treće, u toku "filtracije" zarobljenika, Rusi hoće da se dočepaju onih koji su počinili zločine i sude im.

Foto USMC

SAD Kijevu šalju haubice: Sa M777 povećavaju crnu statistiku, ali ne rešavaju rat

Ukrajinska vojska je na istočnom frontu počela da koristi mnogo hvaljene američke haubice M777, potvrdila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Moljar. Domet tog artiljerijskog oružja je 40 kilometara, a kalibar 155 milimetara. Predsednik SAD Džozef Bajden obećao je 18, a zatim još 72 takve haubice, za koje je dostavljeno i 140.000 granata. Amerikanci veruju da će se povećati efikasnost ukrajinske artiljerije haubicama M777, koje su korišćene i u Avganistanu, Iraku i Siriji. Osim što je preciznija, M777 je i lakša, a glavna prednost je savremeni sistem za gađanje ciljeva jer dobijaju navigacioni signal Dži-Pi-Es. No, u medijima se pojavilo da su Amerikanci dali Ukrajini stare modele haubica M777, koje nemaju dži-pi-es.

Rusi imaju slične visokoprecizne artiljerijske sisteme "Krasnopolj-M", koji su se pokazali efikasni u Siriji, a sada i u Ukrajini. Zahvaljujući superiornosti u vazduhu, ruska avijacija će nastojati da pronađe i uništi što veći broj teškog oružja koje je stiglo iz SAD i drugih zemalja NATO, ali već sada se može reći da će haubice M777 doprineti crnoj statistikci, dok se njima ishod rata ne može rešiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!