(MAPA) PROBOJ LINIJA U DONBASU – IZVEŠTAJ SA FRONTA: Preti okruženje 21.000 pripadnika VSU kod Krasnog Limana i Severodonjecka

P. Z. S. / telegram voenkorKotenok

19. 05. 2022. u 22:31

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini počela je 24. februara. U toku su žestoke borbe u Donbasu i kod Izjuma, prave se "kotlovi" za ukrajinske trupe.

(МАПА) ПРОБОЈ ЛИНИЈА У ДОНБАСУ – ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА: Прети окружење 21.000 припадника ВСУ код Красног Лимана и Северодоњецка

Foto Tanjug/AP/printscreen telegram vysokygovorit/youtube rt

Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Vojni ekspert Boris Rožin dao je kratku analizu stanja na frontu za telegram kanal Voenkor Kotenok Z.


MARIUPOLj
Nastavlja se predaja ostataka Mariupoljske grupe na Azovstalju. Do večeri 19. maja, više od 1800 neprijateljskih vojnika i oficira se predalo. Ovo je najveći gubitak – predaja pripadnika Oružanih snaga Ukrajine od 2014. godine. Proces se nastavlja. Već se priprema tribunal za ratne zločince.


ZAPOROŽJE
Na liniji Kamenskoje-Orehov-Guljaipole-Velika Novoselovka bez značajnijih promena. Pozicione borbe.

UGLEDAR
Borbe u rejonu Novomihailovka i Ugledar. Nema značajnijeg pomaka u ovom pravcu.

MARINKA
Pozicione borbe u selu se nastavljaju. U selu nema značajnijeg pomaka.

Ilustracija riafan.ru



AVDEJEVKA
Borbe u oblasti Novoselka-2 i Novobahmutovke, kao i na periferiji Njujorka. Neprijatelj intenzivno granatira Jasinovataju.

LNR
Ofanziva u rejonu Popasne se uspešno razvija. Trupe su zauzele Troicko severno od Svetlodarska. Zapadno od Popasne vode se borbe za Pilipčatino.
PMC "Vagner" je zauzeo Tripolje, a padobranci - Vladimirovku, približavajući se skoro Soledaru. Zauzeta su i sela Družba i deo Nove Kamenke. Iz ovog pravca već je pod vatrom autoput Soledar-Lisičansk.
Pretnja od operativnog opkoljavanja cele Severodonjecke grupacije raste. Sam Severodonjeck se juriša sa tri strane. Potvrđeno je zauzimanje sela Ščedriščevo na periferiji Severodonjecka.

IZJUM
Borbe u oblasti Krasnog Limana, gde je do 1.200-1.500 neprijateljskih vojnika pod pretnjom opkoljavanja. Teške borbe se vode i u šumi kod Dolgenkija. Neprijatelj pruža uporni otpor u rejonu Privolje i Svetlogorsk.

HARKOV
Oružane snage RF su potisnule neprijatelja sa granice kod sela Ternovoe i ponovo ga vratile pod kontrolu. Postoje izveštaji o borbama za selo Rubižnoje jugozapadno od Volčanska. Takođe, pojačani su napadi na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj i Sumskoj oblasti kao odgovor na granatiranje pograničnih sela u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti.

NIKOLAEV
Nema značajnih promena u pravcu Nikolaev, Krivoi Rog i Nikopolj.

ODESA
Nema značajnih promena. Neprijatelj nastavlja da priča o pretnji iskrcavanja i vrši izviđanje u pravcu Zmijskog ostrva. U toku su radovi na oštećenom železničkom mostu u Zatoki, koji je od strateškog značaja.

BONUS VIDEO - RUSKI "ALIGATOR" I "KROKODIL" U AKCIJI: U brišućem letu jure ka ukrajinskim položajima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a