MALKA UNIŠTAVA UKRAJINSKE POLOŽAJE: Rusko ministarstvo potvrdilo upotrebu haubica velike razorne moći

Srna

07. 06. 2022. u 18:03

RUSKE snage koriste u Ukrajini "Malke" - sovjetske teške topove "2S7 Pion" velike razorne moći, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

МАЛКА УНИШТАВА УКРАЈИНСКЕ ПОЛОЖАЈЕ: Руско министарство потврдило употребу хаубица велике разорне моћи

Foto: Printscreen

U video prikazima navodi se da su "Malke" uništile opremljene vatrene položaje i osmatračnice ukrajinskih oružanih snaga smeštene u šumi te da su topovi bili navođeni bespilotnim letelicama.

Topovske jedinice koriste visokoeksplozivne granate na udaljenosti do 30 kilometara, a nakon ispaljivanja haubica se premešta na rezervni položaj kako je ne bi otkrili ukrajinski obaveštajci.

"2S7 Pion" ili "Malka" u vojnu službu nekadašnjeg SSSR-a ušla je 1976. godine.

Kako navode vojni stručnjaci, "2S7 Pion" obavijen je velom misterije, jer nema službenih podataka o broju komada koji su proizvedeni: neki kažu 200, drugi 500, a treći 1.000 jedinica.

Navodno, i Kijev ima ukupno 99 komada ovog naoružanja. Maksimalan domet gađanja je 47 kilometara. Sama haubica teži 46 tona, a granata čak 110 kilograma.

Posadi "Malke" od sedam članova treba tri do pet minuta da pripremi top za ispaljivanje.

Zanimljiva karakteristika "Piona" je alarm za ispaljivanje. Budući da je eksplozija tokom paljbe jaka, može fizički da onesposobi nepripremljenog vojnika ili člana posade u njegovoj blizini od potresne sile.

Zato je "Pion" opremljen zvučnim alarmom koji emituje niz kratkih tonova upozorenja otprilike pet sekundi pre paljbe.

BONUS VIDEO: S-300 U AKCIJI: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)