KUPILI SMO VREME ZA OBRAČUN SA RUSIMA: Bivši ukrajinski predsednik Porošenko o Minskim sporazumima i naoružavanju VSU

P. Z. S. / rt.com

29. 06. 2022. u 18:33 >> 00:46

BIVŠI ukrajinski predsednik Petro Porošenko je priznao da je prekid vatre u Donbasu 2015. godine, o kojem je pregovarao sa Rusijom, Francuskom i Nemačkom, kao predsednik Ukrajine, bio samo obmana sa ciljem da se Kijevu kupi vreme da obnovi svoju vojsku.

КУПИЛИ СМО ВРЕМЕ ЗА ОБРАЧУН СА РУСИМА: Бивши украјински председник Порошенко о Минским споразумима и наоружавању ВСУ

Foto: Tanjug AP


On je to komentarisao u intervjuima za nekoliko novinskih kuća uključujući nemačku televiziju Dojče vele i ukrajinski ogranak američkog državnog Radija Slobodna Evropa. Porošenko je takođe branio svoj rad kao predsednik između 2014. i 2019. godine.

-Postigli smo sve što smo želeli, rekao je on o mirovnom sporazumu. -Naš cilj je bio da, prvo, zaustavimo pretnju, ili barem da odložimo rat – da obezbedimo osam godina za obnavljanje ekonomskog rasta i stvaranje moćnih oružanih snaga.

Kao inspiraciju za prevaru naveo je Sun Cuove strategije. Pobeda u ratu ne zahteva nužno dobijanje bitke, rekao je Porošenko, nazivajući dogovor koji je sklopio pobedom Ukrajine u tom pogledu.

Ukrajina zbog Donbasa "neuralgična" tačka Evrope / Foto AP

Porošenko nije uspeo da bude ponovo izabran već je ubedljivom poražen na glasanju od sadašnjeg predsednika Vladimira Zelenskog, koji je biračima obećao da će, za razliku od svog prethodnika, obezbediti mir u Donbasu.

U intervjuima, Porošenko je govorio o svojoj ulozi u pregovorima o sporazumima iz Minska, mapi puta za pomirenje između njegove vlade i Donjecke i Luganske Narodne Republike. Bivši predsednik je očigledno potvrdio da Kijev nije došao na pregovore u dobroj nameri, već je jednostavno želeo oduška nakon vojnog poraza.

Foto printskrin youtube citynews

Sporazumi su uključivali niz mera za obuzdavanje neprijateljstava u Donbasu i pomirenje zaraćenih strana. Prvi koraci su bili prekid vatre i povlačenje težeg naoružanja sa linije fronta pod nadzorom OEBS-a, koji su donekle i ispunjeni.

Kijev je tada trebalo da da opštu amnestiju pobunjenicima i široku autonomiju za oblasti Donjecka i Luganska. Ukrajinske trupe je trebalo da preuzmu kontrolu nad oblastima koje su držali pobunjenici nakon što im je Kijev dao predstavništvo i na drugi način ih reintegrisao kao deo Ukrajine.

Porošenkova vlada je odbila da sprovede ove delove sporazuma, tvrdeći da ne može da se nastavi osim ako u potpunosti ne obezbedi granicu između pobunjenih republika i Rusije. Umesto toga, podržao je ekonomsku blokadu pobunjeničkih regiona koju su pokrenule ukrajinske nacionalističke snage.

Predsedništvo Zelenskog dalo je početni podsticaj mirovnom procesu, ali je ponovo stao nakon niza protesta desničarskih radikala, koji su zapretili da će se rešiti novog ukrajinskog predsednika ako pokuša da ispuni svoja predizborna obećanja.

Neuspeh Kijeva da primeni mapu puta i nastavak neprijateljstava sa pobunjenicima bili su među glavnim razlozima koje je Rusija navela kada je napala Ukrajinu krajem februara. Nekoliko dana pre početka ofanzive, Moskva je priznala otcepljene ukrajinske republike kao suverene države, nudeći im bezbednosne garancije i zahtevajući od Kijeva da povuče svoje trupe. Zelenski je odbio da se povinuje.

Sada je opozicioni poslanik Porošenko pozvao zapadne nacije da obezbede više i teže oružje za Kijev kako bi ukrajinski vojnici mogli da „rade [zapadni] posao“ i brane Evropu od Rusije. Takođe je pozvao na veće sankcije protiv Rusije i da se njegova zemlja što pre pridruži EU i NATO-u.

Porošenko je tvrdio da je ruski predsednik Vladimir Putin taj koji je prekršio sporazume iz Minska. On je tvrdio da Ukrajina nije pala u ruke Rusije u roku od nekoliko dana, što je bilo predviđanje nekih zapadnih zvaničnika. Zemlja je izdržala napad zahvaljujući vojnim reformama koje je njegova vlada sprovela, tvrdi bivši predsednik. Moskva nikada nije dala vremenski okvir za svoju vojnu operaciju u Ukrajini, navodeći samo da se ona odvijala kako je planirano.

Ukrajinski zvaničnik je takođe pozvao na „deputinizaciju“ Evrope, svoje zemlje i same Rusije. On je rekao da to znači obuzdavanje ruskog uticaja u drugim zemljama i svrgavanje Putina. To je jedini način da se svet spase od „egzistencijalne pretnje” koju, tvrdi Porošenko, predstavlja ruski lider.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE SNIMAK RUSKOG NAPADA NA STRANE "LEGIONARE": Iskander sravnio sa zemljom kasarnu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi