RUSI "LOVE" ORUŽJE SA ZAPADA: Komanda jedinicama - prioritetni ciljevi američki "HIMARS" i haubice M-777

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

19. 07. 2022. u 07:26

RUSKI ministar odbrane Sergej Šojgu dao je komandu jedinicama grupe vojske Istok da im je prioritetni zadatak da unište dalekometno artiljerijsko oružje koje je ukrajinska vojska dobila od Amerike i drugih zapadnih zemalja.

РУСИ ЛОВЕ ОРУЖЈЕ СА ЗАПАДА: Команда јединицама - приоритетни циљеви амерички ХИМАРС и хаубице М-777

Foto: printskrin

Glavni ciljevi su višecevni reaktivni bacači "hajmarsi", zatim haubice M-777, kao i rakete "točka-u". Samo u poslednjih 24 sata ukrajinske jedinice su gađale teritoriju Donjecke narodne republike 53 puta. U autorskom tekstu za moskovski dnevnik "Izvestija" ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tvrdi da po svemu sudeći NATO instruktori rukovode dejstvima ukrajinskih jedinica na terenu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je juče da specijalna operacija u Ukrajini nema vremenskih ograničenja i biće završena tek kad se ostvare svi zadaci koje je postavio pred armijom predsednik Putin.

Sergej Lavrov je prokomentarisao traženje nemačkog kancelara Olafa Šolca da se Rusi dogovore s Kijevom oko garancija kako bi prestao rat .

- Takav dokument je bio potpisan, reč je o "Minsku-2" koji su "ubile" Nemačka i Francuska. One su proglasile sebe garantima Minskih dogovora ali ni prstom nisu maknule poslednjih sedam godina da nateraju Kijev da stupi u direktni dijalog s prestavnicima Donbasa. Zapadni lideri su sve vreme ćutali na to, ali su izjavljivali da je direktan dijalog Kijeva s Donjeckom i Luganskom narodnom republikom nemoguć svaljujući svu odgovornost na Rusiju, mada se ona nigde ne spominje u Minskim dogovorima - objasnio je Lavrov.

PODSEĆANjE NA RAČAK

ŠEF ruske diplomatije Sergej Lavrov je za "Izvestiju" napomenuo da ukrajinski režim, gubeći na bojnom polju, priređuje inscenirane zločine u Buči, Kramatorsku, Marijupolju, kako bi satanizovao Rusiju u očima međunarodne zajednice. Kao prvi primer sličnih akcija naveo je navodni masakr u selu Račak, koji je zapadnoj alijansi poslužio kao izgovor za pokretanje agresije na SR Jugoslaviju.

- Šef misije OEBS-a Vilijam Voker odmah objavljuje da se desio čin genocida, bez ikakve istrage, iako nije u njegovom mandatu da donosi takve zaključke - navodi Lavrov.

U spomenutom tekstu u listu "Izvestija" ministar Lavrov piše i o radu bioloških laboratorija u Ukrajini.

- Amerikanci pokušavaju da se opravdaju tvrdeći da je delatnost bioloških laboratorija bila mirnodopska ali za to ne daju nikakve dokaze. Dokumenti koji su pronađeni ukazuju na direktno narušavanje konvencije o zabranjenom biološkom i toksičnom oružju. Uprkos činjenicama američka administracija pokušava da se opravda tvrdeći da su svi eksperimenti imali isključivo mirni civilni karakter - ističe Sergej Lavrov.

Iz Čečenije u Ukrajinu stiže novo pojačanje. Predsednik te republike, Ruske federacije na Kavkazu Ramzan Kadirov, izjavio je da su četiri bataljona Ahmat već kompletno spremna. Puk specijalaca Sever-Ahmat je sastavljen od iskusnih boraca, koji su već ratovali u Siriji i Ukrajini. Predsednik Čečenije Kadirov se zahvalio majkama specijalaca što su u patriotskom duhu vaspitavale svoje sinove.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov u ponedeljak je saopštio da su visokopreciznim raketama pogodili u mestu Konstantinovka u Donjeckoj narodnoj republici mesto dislokacije stranih najamnika tzv. Ukrajinskog legiona. Procenjuje se da je poginulo oko 250 stranih legionara.

- Ruske snage raketirale su industrijsku zonu grada Kramatorska u Donjeckoj oblasti - saopštio je gradonačelnik Oleksandr Gončarenko. On je napisao da su ispaljena četiri projektila, najverovatnije iz višecevnih lansera raketa.

LONDON: "VAGNER" U AKCIJI

BRITANSKA vojna obaveštajna služba saopštila je da je Rusija koristila rusku privatnu vojnu kompaniju "Vagner", kako bi pojačala svoje snage na linijama fronta u Ukrajini. "Vagner snižava standarde regrutovanja i zapošljava osuđenike i osobe koje su se ranije nalazile na raznim crnim listama, što potencijalno utiče na rusku vojnu efikasnost", saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinci izveštavaju i da je granatiran Nikolajev, dok predsednik Zelenski kaže da je ruska vojska na Ukrajinu ispalila više od tri hiljade krstarećih projektila.

Juče je šef diplomatije EU đozep Borelj izjavio da su ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu postigli političku saglasnost oko pete tranše finansijske pomoći Ukrajini za nabavku naoružanja. Reč je o dodatnih 500 miliona evra.

Ukupna do sada izdvojena pomoć EU za nabavku naoružanja za potrebe Ukrajine iznosi 2,5 milijarde evra, a sredstva se izdvajaju iz EU Instrumenta za mir.

- Turska će zamrznuti NATO kandidature Finske i Švedske ako te dve nordijske zemlje ne budu ispunile obećanja o borbi protiv terorizma data prošlog meseca u Madridu - poručio je juče turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i dodao da smatra da Švedska, za sada, "ne pokazuje dobre rezultate".

Istovremeno, ruski ambasador u Finskoj Pavel Kuznjecov kaže da "prijem Finske u NATO ne predstavlja direktnu pretnju za Rusiju, ali postoji zabrinutost u vezi s razmeštanjem infrastrukture Alijanse i teškog naoružanja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (5)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima