ČEGA SE ZELENSKI NAJVIŠE PLAŠI: Amerikanci – Zima je sve bliža

P. Z. S. / ria.ru

19. 07. 2022. u 20:47

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski strahuje da će Rusija upotrebiti taktiku „Generala mraza“ da razbije evropsko jedinstvo po ukrajinskom pitanju.

ЧЕГА СЕ ЗЕЛЕНСКИ НАЈВИШЕ ПЛАШИ: Американци – Зима је све ближа

Foto: Arhiva "Novosti"


O tome piše kolumnista Politiko (Politico) Džejmi Detmer.

Prema rečima autora, Zelenski se plaši nastupanja hladnog vremena, koje će primorati Evropu da učini ustupke Moskvi po pitanju sankcija i prodaje oružja Kijevu kako bi stabilno uvozila gas za zagrevanje domaćinstava i privrede.

Kako je kolumnista primetio, on žestoko brani čvrstu antirusku liniju i zahteva da Evropa uvede još restriktivnije mere, sve do embarga na gas. Međutim, njegov beskompromisni stav i želja za eskalacijom ekonomskog rata mogli bi potkopati jedinstvo unutar EU, kaže se u članku.

-Neke evropske diplomate, u ličnim razgovorima sa Zelenskim, jasno stavljaju do znanja da on treba da ublaži kritike. <…> A poslednjih dana, nekoliko evropskih lidera je javno isticalo da Ukrajina neće imati koristi ako ionako teška energetska kriza postane još teža na zimu, piše novinar.

Vlasti u Kijevu brinu zbog zamora od sankcija, ali takođe treba da brinu da će zabrinuti Evropljani postepeno gubiti strpljenje i prestati da obraćaju pažnju na molbe Zelenskog, zaključio je Detmer.

Kako je Kremlj više puta naglašavao, Rusija ne koristi gas kao oružje. Portparol predsednika Dmitrij Peskov podsetio je da Moskva dosledno ispunjava sve svoje obaveze i da još uvek može da obezbedi punu energetsku bezbednost Evrope. Rusija je u stanju da obezbedi da ne postoje ogromni računi za struju i toplotu koje sada dobijaju poreski obveznici u evropskim zemljama, dodao je on.

BONUS VIDEO - UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)