NESVAKIDAŠNJA SITUACIJA: Dobitnik umalo propustio obaveštenje o Nobelovoj nagradi

Novosti online

05. 10. 2022. u 13:27

AUSTRIJSKI kvantni fizičar Anton Cajlinger, koji je zajedno sa Francuzom Alen Aspektom i Amerikancem Džonom Klauzerom, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku, skoro da je propustio obaveštenje o nagradi.

НЕСВАКИДАШЊА СИТУАЦИЈА: Добитник умало пропустио обавештење о Нобеловој награди

Foto Tanjug

Cajlinger je ispričao medijima da je juče oko 11 časova radio na novoj publikaciji i da nije želeo da mu bilo ko smeta.

- Međutim, moja asistentkinja me je, i pored toga što sam rekao da me ne uznemiravaju, pozvala i rekla da neko želi po svaku cenu da priča sa mnom, ali da ne želi da kaže ko je i odakle. Brzo smo ustanovili, na osnovu telefonskog broja, da je poziv iz Švedske - preneo je on.

Cajlinger, koji je poznat po teleportaciji čestica svetlosti, naveo je da je pristao na razgovor i da mu je gospođa na drugoj strani telefonske veze rekla da je sekretarica Komiteta za dodelu Nobelove nagrade.

Zatim ga je povezala sa generalnim sekretarom Akademije nauka Švedske i dvojicom članova Komiteta.

- Onda mi je objašnjeno da sam dobio Nobelovu nagradu, i da nas trojica delimo ovogodišnje priznanje - rekao je Cajlinger.

I ova anegdota pokazuje koliko je Cajlinger netipičan naučnik, koji je svojim ponašanjem odavno pozitivno prihvaćen u austrijskoj javnosti.

Nobelovoj nagradi raduju se i studenti Cajlingera, koji ističu da se sada osećaju na neki način privilegovani da ih uči nobelovac, iako su znali da je on vrhunski stručnjak u svojoj oblasti.

Ovo je 23. Nobelova nagrada koju je jedan Austrijanac dobio od uspostavljanja ove svetski poznate nagrade za doprinose u raznim oblastima.

Kada je reč o fizici, Cajlinger je treći nobelovac iz Austrije, a pre njega su ovo prestižno priznanje dobili Ervin Šredinger 1933. godine i Volfgang Pauli 1945. godine.


BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo