RUSI PLANIRAJU DA LANSIRAJU 600 STELITA: Projekat Sfera za bolju kosmičku komunikaciju i bezbednost države

P. Z. S. / ria.ru

22. 10. 2022. u 22:39

SATELITSKA grupa od više od 600 domaćih svemirskih letelica biće stvorena u okviru projekta Sfera, izjavio je potpredsednik vlade Denis Manturov, šef ruskog Ministarstva industrije i trgovine.

РУСИ ПЛАНИРАЈУ ДА ЛАНСИРАЈУ 600 СТЕЛИТА: Пројекат Сфера за бољу космичку комуникацију и безбедност државе

Foto: Jutjub/Tech Insider

On je takođe podsetio da je glavni cilj projekta postizanje visokog kvaliteta kosmičkih komunikacionih usluga u interesu razvoja i bezbednosti Ruske Federacije.


-Projekat Sfera podrazumeva stvaranje satelitske konstelacije od više od 600 svemirskih letelica, precizirao je Manturov preko pres službe ministarstva nakon lansiranja rakete Sojuz-2.1b sa kosmodroma Vostočni.

Reč je o raketi sa letelicom Gonec-M i demonstracionim satelitom Skif-D, koji je, zapravo, prvi lansirani satelit projekta Sfera.

Potreban iznos finansiranja projekta je 180 milijardi rubalja. Kako je u julu pojasnio Jurij Urličič, koji je tada bio prvi zamenik generalnog direktora Roskosmosa, ruska vlada je do sada odobrila njeno finansiranje u iznosu od 95 milijardi rubalja. Dakle, umesto prvobitno najavljenih više od 500 satelita, projekat je u to vreme imao 162 uređaja.

VONUS VIDEO - JAVIO SE "VOJADžER 2": Poruka iz svemira putovala 35 minuta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?