KANCELAR AUSTRIJE JASAN: "Nema mesta za migrante koji koriste silu"

Tanjug

16. 11. 2022. u 18:13

KANCELAR Austrije Karl Nehamer izjavio je danas da je apsolutno neprihvatljivo to što pojedini migranti pokušavaju silom da uđu u druge zemlje i što su spremni da povrede policajce, te da njima nije mesto ni u Austriji, Mađarskoj ili Srbiji.

КАНЦЕЛАР АУСТРИЈЕ ЈАСАН: Нема места за мигранте који користе силу

Karl Nehamer, Foto AP

Odgovarajući na pitanje novinara posle drugog trilateralnog Samita Mađarske, Srbije i Austrije o sprečavanju ilegalnih migracija u Beogradu, Nehamer je rekao da se na granici Srbije i Mađarske videlo da postoje migranti koji su spremni da upotrebe oružje protiv policajaca i da ih povrede u pokušaju da pređu granicu na silu.

Austrijski kancelar je podsetio da smo slične scene gledali i na drugim granicama, pre svega između Turske i Grčke, Poljske i Belorusije.

- To je nešto što je apsolutno neprihvatljivo i mora se poslati jasan signal da migranti koji su nasilni nemaju mesta ovde. Ukoliko su uhapšeni, moraju što pre da se vrate u zemlje svog porekla - poručio je Nehamer.

On je istakao i da će tri zemlje, kroz neposrednu saradnju u sprečavanju ilegalnih migracija, ostvariti cilj da se migranti koji ne mogu da ostanu vrate u zemlje porekla.

- Moramo da budemo brži u tome u EU i to će nas koštati. Ali puno je bolje da se investira novac u zemlje porekla i to trajno. Da se investira u zemje odakle ti ljudi dolaze i to pre nego što dođu na naše granice, uđu u naš sistem socijalne zaštite i tu počnu da budu opterećenje za naše društvo - naglasio je Nehamer.

Premijer Mađarske Viktor Orban istakao je da je poštovanje zakona jedini način za borbu protiv ilegalne migracije.

- Migranti se trude da ilegalno pređe granicu i mi ne možemo da ih dočekamo sa plišanim medama i cvećem na granici. Mi smo ozbiljne zemlje koje imaju svoja previla i zakone, a verujem da to zna ceo svet, i sve ćemo učiniti da te zakone ispoštujemo. To je jedini način borbe protiv migracije - poručio je Orban.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NAJSREĆNIJI ZNAK HOROSKOPA U JULU 2024! Iznenadna zarada, nova nekretnina i pravi izbor ljubavi