EKSPANZIJA SILOM - OD KOSOVA, DO AVGANISTANA: Kinezi uputili ozbiljne kritike na račun SAD

A. V. V.

25. 02. 2023. u 09:02

MINISTARSTVO spoljnih poslova Kine je, van uobičajene prakse, na svom sajtu objavilo i esej u kome je uputilo ozbiljne kritike na račun Amerike i njenog učešća u brojnim svetskim sukobima. Pod nazivom "Hegemonija SAD i njene opasnosti", Peking je u istakao da "otkako su postale najmoćnija zemlja na svetu posle dva svetska rata i Hladnog rata, Sjedinjene Države su se mešale u unutrašnje stvari drugih, namerno započinjajući ratove i nanoseći štetu međunarodnoj zajednici".

ЕКСПАНЗИЈА СИЛОМ - ОД КОСОВА, ДО АВГАНИСТАНА: Кинези упутили озбиљне критике на рачун САД

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Peking je istakao i da su SAD razvile hegemonistički plan za izvođenje obojenih revolucija, podsticanje regionalnih sporova, kao i direktno pokretanje ratova pod maskom promovisanja demokratije, slobode i ljudskih prava. Peking navodi i primere - Kuba, Čile, Venecuela, uz ocenu da je američka politika pritom bila izgrađena na maksimi - "oni koji se pokore će napredovati, a oni koji se opiru će izginuti".

Kina navodi i da su SAD podstakle obojene revolucije u Evroaziji i orkestrirale "Arapsko proleće" u Zapadnoj Aziji i Severnoj Africi donoseći štetu mnogim zemljama. Istoriju SAD karakterišu i nasilje i ekspanzija, ocenio je Peking

- Od sticanja nezavisnosti 1776. SAD su neprestano tražile ekspanziju silom, ubijale su Indijance, napadale Kanadu, vodile rat protiv Meksika, podsticale američko-španski rat i pripojile Havaje - navodi se u eseju. - Posle Drugog svetskog rata SAD su izazvale ili pokrenule Korejski, Vijetnamski, Zalivski, rat na Kosovu, u Avganistanu, Iraku, Libiji, Siriji.

Peking je istakao i da je "američka finansijska hegemonija postala geopolitičko oružje". Ističu i da su SAD do sada uvele sankcije najmanje 40 država. Zaključuju da se Kina protivi svim oblicima hegemonizma, politike moći, i odbacuje mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!