STRAŠNO UPOZORENJE: Ako se to ne sprovede, počeće masovne migracije i glad širom sveta

Novosti online

06. 03. 2023. u 14:31

SPORAZUM o žitu, koji omogućava izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, mora biti produžen po svaku cenu, rekao je Dejvid Bizli, direktor Svetskog programa za hranu UN.

СТРАШНО УПОЗОРЕЊЕ: Ако се то не спроведе, почеће масовне миграције и глад широм света

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Svetsko stanovništvo je u ozbiljnoj opasnosti ako ne obnovimo Crnomorski sporazum o žitu. Pored sukoba, kovida 19, klimatskih šokova, rata... imamo i zemljotres u Turskoj i Siriji. Sporazum o žitu ističe i (to) treba produžiti po svaku cenu - rekao je Bizli u video-snimku objavljenom na Tviteru organizacije.

Ukrajina izvozi dovoljno žita za 400 miliona ljudi, rekao je Bizli. Zahvaljujući dogovoru o žitu, dodao je on, Svetski program za hranu je mogao da obezbedi proizvode za 36 miliona ljudi.

Ako se sporazum ne obnovi, planeti "preti velika destabilizacija, masovne migracije i glad širom sveta", rekao je šef svetskog programa.

- Svet je u riziku - dodao je on.

Početkom aprila, Bizli će se povući sa mesta izvršnog direktora Svetskog programa za hranu, gde će ga zameniti udovica bivšeg američkog republikanskog senatora Džona Mekejna, 68-godišnja Sindi Mekejn.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: OVAKO RUSI NAVODE DRONOVE KAMIKAZE NA NEPRIJATELjSKE POLOŽAJE - Novi snimak MO Rusije iz borbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)