PRVA PROBA DRONA BILA U BOMBARDOVANJU SRBIJE: "Predator" bio podrška NATO napadima

D. D. S.

17. 03. 2023. u 12:29

BESPILOTNE letelice su u SAD u redovnoj upotrebi od sredine devedesetih godina prošlog veka, kada je "riperov" prethodnik, "predator", raspoređen kao podrška NATO napadima u Srbiji.

ПРВА ПРОБА ДРОНА БИЛА У БОМБАРДОВАЊУ СРБИЈЕ: Предатор био подршка НАТО нападима

Foto: Printskrin/Jutjutb/US Military News

Tokom ratova u Iraku i Avganistanu, "predator" je naneo veliki broj civilnih žrtava u takozvanim "preciznim udarima". Od 2017. godine ga je zamenio "riper", postavši primarna bespilotna letelica, a od tada se njihova upotreba toliko raširila da su američke vazduhoplovne snage imale više poslova za operatere dronova, nego bilo koji drugi tip pilota.

"Riperi", koje su SAD rasporedile u regionu Crnog mora, koriste za nadzor. Međutim, prošle godine američki mediji su izvestili da SAD razmatraju prodaju starijih dronova "riper" Ukrajini.

Zabrinutost oko transfera osetljive tehnologije i opasnosti da neki budu oboreni doveli su do zamrzavanja razgovora. SAD su najveći kupac dronova "raper", a imaju ih i Francuska, Italija, Španija, Indija, Japan i Holandija. Pakistan i Turska razvili su sopstvene programe. Kina je počela da snabdeva bespilotnim letelicama UAE, Egipat, Nigeriju, Saudijsku Arabiju, Irak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri