KRIVI UKRAJINSKI OBAVEŠTAJCI ILI OPOZICIJA? Beloruski KGB optužuje službu iz Kijeva za teroristički napad

Novosti online

21. 03. 2023. u 21:38

KOMITET za državnu bezbednost Belorusije ne isključuje da iza teroriste likvidiranog u gradu Grodno stoji SBU (ukrajinska služba bezbednosti) ili opozicija predsedniku Aleksandru Lukašenku, javila je u utorak državna televizija STV.

КРИВИ УКРАЈИНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ИЛИ ОПОЗИЦИЈА? Белоруски КГБ оптужује службу из Кијева за терористички напад

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

- KGB razmatra nekoliko verzija. Ono što se dogodilo u Grodnu može biti pokušaj odbeglih ekstremista da po instrukcijama i podršci stranih specijalnih službi organizuju teroristički napad za destabilizaciju situacije u Belorusiji. Nije isključeno da je SBU organizovala zločin. kako bi se demonstrirala ranjivost sistema nacionalne bezbednosti Belorusije - rečeno je u etru.

U okviru istrage saslušano je 14 osoba koje su pod različitim okolnostima bile u kontaktu sa teroristom. Petorica optuženih, među kojima i vlasnici iznajmljenog stana - sin i majka, nalaze se u izolaciji.

Muškarac je navodno ranije priveden zbog učešća u protestima 2010. godine. U avgustu 2020, prema rečima komšija, okačio je belo-crveno-belu zastavu (koju koristi beloruska opozicija) na balkon.

Trenutno se utvrđuje identitet počinioca. U beloruskim bazama podataka o njemu nema tragova, a rezultati uzimanja otisaka prstiju predati su kolegama iz ruskog FSB-a, prenela je STV.

Prošlog vikenda KGB Belorusije je izvestio da je izvedena akcija protiv lica koja su ušla na teritoriju republike u cilju izvršenja terorističkog akta, i 19. marta u Grodnu je likvidiran strani državljanin.

Prema tvrdnjama beloruskih bezbednjaka, on je automatskim oružjem i granatama pružio oružani otpor vojnicima specijalnih snaga.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je u utorak da je KGB tokom specijalne operacije u Grodnu zaplenio arsenal oružja i eksploziva, a rad bezbednosnih snaga nazvao je briljantnim.

BONUS VIDEO: BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE - Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)