"POŠAST NACIZMA JE NA NAŠIM GRANICAMA": Lukašenko se obratio povodom 80. godišnjice tragedije u Hatinju

Đ.G.

22. 03. 2023. u 07:09

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko je, u obraćanju sunarodnicima povodom 80. godišnjice tragedije u Hatinju, rekao da se pošast nacizma prikrala granicama republike.

ПОШАСТ НАЦИЗМА ЈЕ НА НАШИМ ГРАНИЦАМА: Лукашенко се обратио поводом 80. годишњице трагедије у Хатињу

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Na jedan turobni datum – 22. marta – sećamo se stanovnika sela Hatinj, hiljada drugih naših sela i gradova, koje su nacisti zverski uništili tokom Velikog otadžbinskog rata. Rata koji je bez ceremonije upao u našu kuću i odneo svakog trećeg. Godinama kasnije, gorčina i gnev ne jenjavaju, posebno danas, kada je pošast nacizma našla sledbenike među plaćenicima, izdajnicima i zločincima i prikrala se našim granicama - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu predsednika. 

Napomenuo je da u svakom kutku Belorusije postoji istorija sopstvenog Hatinja. "Boli shvatiti koliko novih života nije rođeno, koliko dece nije sazrelo, koliko je sudbina prekinuto zbog sumanutih ideja, slepe mržnje i krvave surovosti", naglasio je predsednik.

Lukašenko je rekao da su za sledbenike ideja nacizma „Belorusi imali i imaju jedan odgovor – duh opštenarodnog otpora“. „Dužnost živih prema palim je da razotkriju počinioce masovnog genocida, pažljivo čuvaju sećanje na te strašne događaje i spreče da nevolja ponovo izbije u našu svetu zemlju“, dodao je on.

Hatinj je belorusko selo koje se nalazi 54 kilometra severozapadno od Minska i spaljeno je zajedno sa svojim stanovnicima 22. marta 1943. od strane fašističkih osvajača. Trenutno se na ovom mestu nalazi memorijalni kompleks u znak sećanja na stotine sela uništenih tokom rata i ljudske žrtve koje je beloruski narod pretrpeo u Velikom otadžbinskom ratu.

U aprilu 2021. godine, generalni tužilac Belorusije Andrej Šved objavio je da je pokrenuo krivični postupak o činjenici genocida nad stanovništvom BSSR-a tokom Velikog otadžbinskog rata 1941-1945. Generalni tužilac je napomenuo da će Minsk pokrenuti pitanje izručenja još živih ratnih zločinaca za otvoreno suđenje na teritoriji republike. On je naveo i da beloruska strana namerava da podnese dokaze Međunarodnom tribunalu za pokretanje postupka za priznavanje genocida nad beloruskim narodom tokom ratnih godina, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: Poslanici francuske skupštine himnom sprečavaju premijerku da govori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024