DRŽAVNI JEZIK VIŠE NIJE MOLDAVSKI VEĆ RUMUNSKI: Predsednica Moldavije potpisala zakon

Novosti online

22. 03. 2023. u 19:20

PREDSEDNICA Moldavije Maja Sandu potpisala je zakon kojim je za državni jezik u zemlji proglašen rumunski.

ДРЖАВНИ ЈЕЗИК ВИШЕ НИЈЕ МОЛДАВСКИ ВЕЋ РУМУНСКИ: Председница Молдавије потписала закон

Foto: KP.RU

-Danas sam potpisala zakon koji potvrđuje istorijsku i neospornu istinu: državni jezik u Moldaviji je rumunski, napisala je Sandu na društvenim mrežama.

Ona je dodala da građani Moldavije govore jednim od jezika EU i da bi rumunski mogao da bude katalizator konsolidacije društva.

-Oni koji su nam decenijama tvrdili da mi građani Moldavije moldavskim jezikom a ne rumunskim imali su samo jednu cilj – da nas podele, jer kad podelite narod, onda vam je lakše da je kontrolišete i potčinite, istakla je Sandu.

Podsetimo, parlament je prošle nedelje sa 58 glasova za podržao da državni jezik bude rumunski. Prema zakonu, izraz moldavski jezik se zamenjuje izrazom rumunski jezik a izmene će biti unete u Ustav mada je obično za tako nešto potrebno sprovesti referendum.

Tokom predstavljanja nacrta zakona poslanici iz opozicionog Bloka komunista i socijalista blokirali su govornicu parlamenta, javio je dopisnik Sputnjika. Oni su se okupili ispred govornice sa plakatima na kojima su ispisali zahteve – da se održi referendum, da se smeni vlast i da se prestane sa „vređanjem Ustava“.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)