PAPA PROŠIRIO PRAVILA U BORBI PROTIV SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA: Potvrdio volju za nastavak borbe protiv svih zločina

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

25. 03. 2023. u 15:37

DANAS je papa Franja proglasio nova pravila u proceduri sprečavanja i u borbi protiv fenomena seksualnog zlostavljanja maloletnika unutar Katoličke crkve, a nakon četiri godine eksperimentisanja, sa stupanjem na snagu 30. aprila.

ПАПА ПРОШИРИО ПРАВИЛА У БОРБИ ПРОТИВ СЕКСУАЛНОГ ЗЛОСТАВЉАЊА: Потврдио вољу за наставак борбе против свих злочина

Foto: Tanjug/AP Photo

Papa Franja je tim činom potvrdio volju za nastavak borbe protiv svih zločina. Posebno je uočljiva novina da se odredbe odnose i na odgovornost episkopa, verskih poglavara i sveštenika zaduženih za vođenje određene crkve ili prelature.

Normama se dodaju i one koje se odnose „na vernike laike koji su bili ili jesu moderatori međunarodnih udruženja vernika koje je priznala ili osnovala Apostolska stolica a za počinjena dela dok su bili na funkciji".

     Četiri godine konsultacija sa episkopatima i dikasterima Rimske kurije, osim uvođenja odgovrnosti za laike pravila se odnose i na „ranjiva“ odrasla lica, važna promena odnosi se na zaštitu onih koji prijave zlostavljanje dok je ranaije bilo navedeno da se ne može nametnuti obaveza ćutanja podnosiocu prijave.

       Novi Dokument pokriva i uznemiravanje i nasilje nad maloletnicima i ugroženim odraslim licima, a takođe pokriva seksualno nasilje i uznemiravanje koje je posledica zlouptrebe ovlašćenja.

BONUS VIDEO: "MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU - Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije