PREMIJER MOLDAVIJE DOVEO U PITANJE NEUTRALNI STATUS ZEMLJE Rečan: "Neutralnost nam je nametnuta kao instrument spoljne politike"

Novosti Onlajn

12. 04. 2023. u 22:37

MOLDAVSKI premijer Dorin Rečan doveo je u pitanje efikasnost neutralnog statusa zemlje – govoreći u parlamentu u sredu, rekao je da republika treba da razvije odbrambene sposobnosti.

ПРЕМИЈЕР МОЛДАВИЈЕ ДОВЕО У ПИТАЊЕ НЕУТРАЛНИ СТАТУС ЗЕМЉЕ Речан: Неутралност нам је наметнута као инструмент спољне политике

Foto EPA

Moldavske vlasti su ranije više puta najavljivale da će se u pregovorima i sastancima sa zapadnim partnerima, uključujući NATO, dotaknuti teme jačanja i modernizacije odbrambenog potencijala zemlje. Posebno je šef Ministarstva odbrane Anatolij Nosatij govorio o potrebi stvaranja sistema protivvazdušne odbrane, ali zemlja sada nema sredstava za to.

- Mi imamo pretnju, to moramo jasno da razumemo. Neutralnost nam je nametnuta kao instrument spoljne politike. Zato iz naše strategije proizilazi da ćemo u svoj prostor privući ne samo tenkove, avione, rakete. Mi smo suočeni sa zadatkom razvoja u sferi odbrane - rekao je Rečan tokom javnog slušanja u Parlamentu o „Strategiji nacionalne bezbednosti“.

Moldavski premijer je takođe rekao da Rusija predstavlja pretnju po bezbednost Moldavije.

- Dugi niz godina smo imali te geopolitičke rasprave i kolebanja, ali danas je ta činjenica očigledna svima - dodao je Rečan.

Većina stanovnika Moldavije zalaže se za održavanje ekonomskih, političkih i kulturnih veza sa Ruskom Federacijom, pokazala je anketa koju je sredinom marta objavio Republički institut za marketing i sociološka istraživanja. Anketa je takođe pokazala da se više od polovine Moldavaca protivi izlasku zemlje iz ZND, kao i da su mnogi građani nezadovoljni životnim standardom i smatraju da je rukovodstvo zemlje krivo za podizanje cene gasa i struje.

Prema ustavu Moldavije, republika ima neutralan status, ali od 1994. godine zemlja sarađuje sa NATO-om u okviru individualnog plana partnerstva. Informativni centar alijanse radi u glavnom gradu Moldavije. U decembru 2017. godine u Kišinjevu je otvorena NATO kancelarija za vezu. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se više od 60 odsto stanovništva Moldavije protivi približavanju zemlje NATO-u, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: 

TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024