PUTIN "PREŠAO" ZAPAD, NIŠTA OD HAPŠENJA: Južna Afrika želi da se povuče iz MKS da bi dočekala šefa Kremlja (VIDEO)

Novosti Onlajn

26. 04. 2023. u 10:15

RUSKI predsednik Vladimir Putin moći će, po svemu sudeći, da mirno ode na samit šefova država i vlada BRIKS koji se u avgustu održava u Južnoj Africi, pošto je ova zemlja najavila povlačenje iz Međunarodnog krivičnog suda (MKS), po čijoj optužnici šef Kremlja treba da bude uhapšen čim stupi na stranu teritoriju.

ПУТИН ПРЕШАО ЗАПАД, НИШТА ОД ХАПШЕЊА: Јужна Африка жели да се повуче из МКС да би дочекала шефа Кремља (ВИДЕО)

Foto: EPA

BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Siril Ramafosa, predsednik Južne Afrike, izjavio je da je vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres odlučila da bi bilo "razborito" da se ta zemlja povuče iz MKS zbog "nepravednog tretmana" prema drugim zemljama.

Samo dva dana ranije južnoafrički parlament je saopštio da će odustati od sedmogodišnjeg zakonodavnog procesa čiji je cilj bio da se ova država na samom jugu Afrike povuče iz Rimskog statuta MKS.

Od tog procesa je trebalo da se odustane jer je vladajuća stranka u Pretoriji u decembru odlučila da bi Južna Afrika trebalo da ostane u MKS i pokuša da utiče na promene iznutra, ali je sada Ramafosa sve to preokrenuo.

Nakon što je MKS 17. marta izdao naloge za hapšenje Putina i Marije Lvove-Belove, ruske komesarke za prava deteta, koji su optuženi za prisilnu deportaciju ukrajinske dece u Rusiju tokom agresije na Ukrajinu, Ramafosa je poručio da bi Južna Afrika želela da se preispita "nepravedan tretman MKS".

Rusija nije potpisnica ugovora o Međunarodnom krivičnom sudu, pošto se povukla 2016. nakon kritika koje su joj upućene zbog aneksije Krima. Ramafosa na konferenciji za medije nije dao odgovor na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ukoliko stupi na teritoriju Južne Afrike.

BONUS VIDEO: PUTIN NA BOŽIĆNOJ LITURGIJI - Predsednik Rusije u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi

(Republika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana