NATO “OTKRIO” SVOJE SLABOSTI: Atrofirali kapaciteti Alijanse za odbranu od ruskih podmornica (VIDEO)

Novosti online

13. 05. 2023. u 22:30

RUSKE podmornice smatraju se za značajnu silu, a Sjedinjene Američke Države, zajedno sa NATO saveznicima, zanemarujući rat ispod talasa, ostavile su Alijansu da se izbori da ih dostigne, piše "Njuzvik".

НАТО “ОТКРИО” СВОЈЕ СЛАБОСТИ: Атрофирали капацитети Алијансе за одбрану од руских подморница (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Jutjub printskrin/ Hindustan Times

Rusija je uložila značajna sredstva u razvoj svojih podvodnih kapaciteta od 2014, na prvom mestu u podmornice, navodi se u tekstu i dodaje da je upitno koliko dobro Rusija održava svoju netestiranu podvodnu flotu, ali postoji saglasnost da je Zapad zabrinut zbog kapaciteta Moskve. A on podrazumeva 11 podmornica sa balističkim projektilima na nuklearni pogon, kao i podmornice sa krstarećim raketama na nuklearni pogon.

-NATO kapaciteti za odbranu od podmornica, s druge strane, atrofirali su od kraja Hladnog rata i pažnja je usmerena negde drugde, citiraju se reči višeg istraživača za pomorske snage i pomorsku bezbednost na Međunarodnom institutu za strateške studije Nika Čajldsa.

Sa ulaskom Finske u NATO, i članstvom Švedske na horizontu, pitanje ruskih pomorskih snaga ponovo je u fokusu jer uključivanjem ovih zemalja u Alijansu ne samo da se proširila granica Rusije sa NATO-om, već je to pretnja za bezbednost ključnih ruskih pomorskih baza. Jedna od njih je baza Severne flote na Koljskom poluostrvu, jedna od najvažnijih za Rusku federaciju, navodi se u tekstu.

Proširenje NATO nesumnjivo je izazvalo zabrinutost kod Rusa za bezbednost ove baze i Severne flote. Nove članice znače da se baze mogu naći na meti "potencijalne artiljerije dugog dometa".

Sa ulaskom Finske i apliciranjem Švedske u NATO, značajno se promenila pomorska situacija ne samo u Crnom moru, već i u Barencovom, Severnom Atlantiku i Baltičkom moru, što bi moglo da ima značajne dugoročne posledice. Kako se navodi, NATO saveznici već su primetili čudno kretanje ruskih podmornica i one su uočene u Severnom Atlantiku, Irskom i Severnom moru, ali navodno i kod obale SAD i u Mediteranskom moru, na evropskoj periferiji.

Stručnjaci smatraju da je na pomolu novi podmornički rat, a načelnik oružanih snaga Velike Britanije Toni Radakin početkom godine rekao je da bi Moskva mogla da dovede u rizik i potencijalno iskoristi svetski informacioni sistem, koji čine podvodni kablovi koji idu oko sveta.

On je za "Tajms" izjavio da je uočeno "ogromno povećanje ruske podvodne i podmorničke aktivnosti" i da je Rusija razvila kapacitete da ugrozi podvodne kablove.

Prema mišljenju Nika Čajldsa Rusija je razvija kapacitete za ovu oblast ratovanja i ima podmornice za specijalne misije, dok NATO mora više da uloži u odgovor na ovakve pretnje.

Dok je Rusija razvijala nove tipove podmornica, NATO je poslednjih godina slabo ulagao u ovu granu vojne industrije. "Njuzvik" navodi da su mišljenja stručnjaka podeljena po pitanju toga koliko je NATO spreman da odgovori na ruske pomorske kapacitete: dok jedni smatraju da još uvek ne postoji svest o tome da ruske pomorske snage predstavljaju najveću pretnju za NATO, drugi veruju da je Alijansa razvila, pa čak i nadmašila ruske pomorske snage.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)